Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зам.-министър Божков преди 3 г.: „Американското ядрено гориво е опасно за АЕЦ Козлодуй“

Велизар Енчев, Фейсбук

В интервю на Еленко Божков от 27 Ноември 2019 г. сегашният служебен зам.-министър на енергетиката критикува зареждането на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй с американско гориво, защото това е риск за сигурността на централата. Интервюто е взето от в. Дума и е публикувано под заглавие: „Еленко Божков: САЩ продължават да натрапват ядреното си гориво“. „Резултатите в блоковете, където е опитвано, са плачевни“, казва енергийният експерт преди 3 г.

През 2019 г. Еленко Божков (3 г. преди да стане зам.-министър) заявява: „С течение на годините САЩ продължиха опитите си да натрапват американско ядрено гориво в различни централи, където има руски ядрени реактори. Последните примери са от Чехия и Украйна.

В Украйна смениха горивото от 6 ядрени блока в две атомни централи. И резултатите не са добри както в Украйна, така и в Чехия. От технологична гледна точка се наблюдава ефект на изкривяване, наречен ефект на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. А понякога – и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е опасно. За да овладеят тези проблеми, експертите намаляват концентрацията на урана в горивото и то става изключително неефективно и с по-кратък живот.“, предупреждава Еленко Божков.

Днес в тв интервю този енергиен експерт твърди обратното и ни убеждава, че „не би трябвало да има притеснения и въпросителни относно сделките на АЕЦ-а…“

Четете и съдете за експертизата и морала на тези по върховете.

След 6-та минута в интервюто си в БНТ Божков се отрича от позицията си от 27 ноември 2019-а. САЩ успяха да натрапят на Еленко ядреното си гориво.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.