Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зам.-министър Божков преди 3 г.: „Американското ядрено гориво е опасно за АЕЦ Козлодуй“

Велизар Енчев, Фейсбук

В интервю на Еленко Божков от 27 Ноември 2019 г. сегашният служебен зам.-министър на енергетиката критикува зареждането на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй с американско гориво, защото това е риск за сигурността на централата. Интервюто е взето от в. Дума и е публикувано под заглавие: „Еленко Божков: САЩ продължават да натрапват ядреното си гориво“. „Резултатите в блоковете, където е опитвано, са плачевни“, казва енергийният експерт преди 3 г.

През 2019 г. Еленко Божков (3 г. преди да стане зам.-министър) заявява: „С течение на годините САЩ продължиха опитите си да натрапват американско ядрено гориво в различни централи, където има руски ядрени реактори. Последните примери са от Чехия и Украйна.

В Украйна смениха горивото от 6 ядрени блока в две атомни централи. И резултатите не са добри както в Украйна, така и в Чехия. От технологична гледна точка се наблюдава ефект на изкривяване, наречен ефект на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. А понякога – и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е опасно. За да овладеят тези проблеми, експертите намаляват концентрацията на урана в горивото и то става изключително неефективно и с по-кратък живот.“, предупреждава Еленко Божков.

Днес в тв интервю този енергиен експерт твърди обратното и ни убеждава, че „не би трябвало да има притеснения и въпросителни относно сделките на АЕЦ-а…“

Четете и съдете за експертизата и морала на тези по върховете.

След 6-та минута в интервюто си в БНТ Божков се отрича от позицията си от 27 ноември 2019-а. САЩ успяха да натрапят на Еленко ядреното си гориво.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.