Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Западът планира „втора Украйна“ в Източна Европа, твърди Москва

САЩ и техните съюзници се стремят да използват бившата съветска република Молдова, за да сдържат Русия и да я превърнат във „втора Украйна“, заяви руският заместник-външен министър Михаил Галузин.

„Абсолютно безотговорно, абсолютно недалновидно, Западът гледа към Молдова за ролята на втора Украйна и, за съжаление, сегашното молдовско ръководство активно участва в това“, каза дипломатът.

Правителството в Кишинев „следва пътя на иницииране на същата ескалация в отношенията с Русия“, както направи Киев в годините, довели до сегашния си конфликт с Москва, посочи той.

Според дипломата руската страна не прави нищо, за да разпали напрежение с народа на Молдова – нация от 2,6 милиона души, разположена между Украйна и Румъния.

През май ЕС стартира мисия за партньорство в Молдова в рамките на своята Обща политика за сигурност и отбрана (ОПСО), като прокламираната цел е да помогне на страната при управлението на кризи и справянето с хибридните заплахи. Ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел заяви, че този ход е необходим поради „продължаващите руски опити за дестабилизиране на Молдова с хибридни действия“.

По-рано тази седмица парламентът на Молдова прекрати споразуменията за военно сътрудничество и справяне с последиците от природни бедствия с Общността на независимите държави (ОНД) – организация, съставена от Русия и повечето други бивши съветски републики. Миналия месец президентът Мая Санду заяви, че членството в ОНД „не е от полза за гражданите на Молдова и ние изхождаме от интересите на гражданите“.

В края на май НАТО заяви, че има взаимноизгодни отношения с Молдова, тъй като воденият от САЩ военен блок помага на страната „с усилия за реформиране и модернизиране на своите структури и институции за отбрана и сигурност“. НАТО също така определи Кишинев като „ценен принос“ към ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово, където са разположени 40 молдовски войници. Молдова не е член на алианса.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.