Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Западът подготвя Молдова за военна провокация скоро, Франция открива военна мисия в Кишинев –експерт

„Молдова най-вероятно се подготвя за някаква военна провокация, в резултат на която естествено ще пострадат нашите деца, народ и държава, и никой няма да поеме отговорност“. Такова мнение изрази експертът по сигурността и бивш заместник-министър на външните работи на Молдова Валериу Осталеп.

Той коментира за молдовската медия Noi.md изявленията на Франция за намерението й да открие постоянна отбранителна мисия в Кишинев, която в крайна сметка може да стане не отбранителна, а военна мисия.

Валериу Осталеп припомни, че преди шест месеца е насочил вниманието на хората в публичното пространство чрез телевизията и социалните мрежи към много странната и подозрителна активност на Франция в отношенията с Молдова конкретно във военното направление.

Според него повече от 30 години не е имало нищо особено по отношение на интересите на Франция във военните дела или способността на Молдова да купува нещо от Франция. „Като цяло в историята на нашите двустранни отношения може да е имало спорадични контакти и безсмислени разговори, но за 30 години Франция изведнъж се превърна в един от основните политически партньори на молдовските власти и в същото време сътрудничеството във военната сфера внезапно стана приоритет – това не може да не буди подозрение“, според Осталеп.

Експертът по сигурността каза, че веднага е помислил, че вероятно ще последва още подозрителна дейност, която според него сега се случва.

Бившият заместник-министър на външните работи на Молдова отбеляза: „Ако обърнете внимание на продължаващия скандал от политическо и военно естество по отношение на поведението на Франция в Азербайджан и паралелно с това повече от странните изявления на Франция за други регионални конфликти, тогава появата на французите в Молдова като съветници и продавачи на оръжия и в същото време подписването на документи (например за сътрудничество между разузнавателните служби и обмена на информация в областта на разузнаването), за които малко хора тук знаят и малко хора говорят, както и непрозрачното постоянно обсъждане на някакви доставки на оръжие за Молдова – тогава всичко това заедно поражда подозрения“.

Валериу Осталеп припомни, че след шест месеца в Молдова ще се проведат президентски избори и дори от теоретична гледна точка не е напълно ясно кой ще спечели тези избори.

„Моето лично мнение е, че Мая Санду ще загуби тези избори и това ще бъде последвано от принципно преформатиране на властта. Колкото и късогледи да са европейците и колкото и далеч да е физически Франция, едва ли не виждат какво е положението в Молдова и какви са настроенията на хората“, каза той.

„Но фактът, че въпреки реалностите, които сочат почти гарантирана смяна на правителството, Франция доста непрозрачно и подозрително продължава да обръща внимание на страната ни конкретно в областта на военното дело, и това повдига въпроси“, смята Осталеп.

Експертът по сигурността обърна внимание и на факта, че от една страна до Молдова е НАТО, а от друга страна – Украйна, и не е ясно защо Молдова трябва да се помпа с оръжие, и защо Франция изведнъж се заинтересува толкова много в Молдова по този въпрос.

Според него не е необходимо човек да е голям експерт по въпросите на сигурността, за да си зададе въпроса: Защо французите ще помпат Молдова с оръжия и ще откриват някакви военни мисии тук – в една абсолютно мирна страна, която няма да воюва с никого?

В близко бъдеще президентът на Франция ще посети Украйна и въпреки че това са отношения между Франция и Украйна, всичко това повдига въпроса: „Защо Франция обръща толкова много  внимание на въоръжението на Молдова, изпраща мисия тук, знаейки предварително, че Украйна е отляво, а НАТО отдясно.

Валериу Осталеп отбеляза, че неговият скромен опит предполага, че „трябва да сме много притеснени от възможна предстояща провокация, използваща наша територия и най-вероятно нашите хора“. Според него в този смисъл няма абсолютно никаква надежда за молдовското разузнаване, което е напълно компрометирано и станало за посмешище, а освен това се ръководи от чужди граждани. Няма доверие и в други структури на страната, тъй като те също се ръководят от граждани на чужди държави, заяви Осталеп.

Експертът смята, че всичко взето накуп засилва подозрението и притеснението, че страната, поради специфичните качества на своите ръководители, в момента няма способност, инструменти и механизми да се защити от провокации.

Той обърна внимание на факта, че последното нещо, от което Молдова, която има сериозни демографски и социално-икономически проблеми, сега се нуждае, е оръжие и присъствието на чужди войници, които никога не са били свързани с Молдова по никакъв начин, включително исторически.

Бившият заместник-министър на външните работи на Молдова обърна внимание, че всичко се прави тайно и практически нищо не се чува, никой не обсъжда сериозно споразумението между Молдова и Франция във военната сфера. Той смята, че този въпрос е трябвало да бъде обект на сериозна публична дискусия в продължение на много часове в парламента.

Експертът по сигурността обърна внимание на факта, че държавните агенции подготвят документи за подписване, решенията са взети по-рано, но гражданите не са чували нищо за това.

„Не се съмнявам, че тези, срещу които се готвят всички тези провокации, естествено са наясно и готвят контраотговори… И всичко това на наша територия, използвайки нашите деца и хора. И си задайте въпроса: „За кого? Кои са тези хора, за които трябва да умираме тук?“, подчерта Валерий Осталеп.

На 7 март в Париж в присъствието на президентите на Молдова и Франция Мая Санду и Еманюел Макрон беше подписано споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. То има за цел да актуализира подписания през 1998 г. документ и обхваща важни области на отбранителната система: като отбранителна политика, участие в международни мисии и операции, военни информационни и телекомуникационни технологии, военни изследвания, управление на човешките ресурси, езиково обучение, логистика, военни медицина, финансово и бюджетно управление.

Още по темата: САЩ отправиха предупреждение към Приднестровието, което поиска защита от Русия срещу Молдова 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.