Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Западните държави спряха финансирането на Агенцията на ООН за палестинските бежанци

Множество западни държави спряха финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци в отговор на израелските твърдения, че нейни служители са участвали в атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Финландия и Австралия спряха да изпращат пари на UNRWA (Близкоизточната агенция на Организацията на обединените нации за помощи на палестинските бежанци) от събота.

Решенията дойдоха, след като агенцията уволни неуточнен брой свои служители и започна разследване на предполагаемите им връзки с палестински бойци. Твърденията на Израел се базират на „разузнавателна информация“ и разпити на палестинци, които се намират в израелски затовор. Няма информация как израелските служби са провели разпитите и как са получили тези показания от задържаните.

„Израелските власти предоставиха на UNRWA информация за предполагаемото участие на няколко служители на UNRWA в ужасяващите атаки срещу Израел на 7 октомври“, заяви генералният комисар на агенцията Филип Лазарини в изявление в петък. – „Всеки служител на UNRWA, който е участвал в терористични актове, ще бъде подведен под отговорност, включително чрез наказателно преследване.“

Генералният секретар на ООН Антиониу Гутериш е „ужасен“ от обвиненията срещу персонала на ООН, съобщиха от кабинета му.

Очаква се спирането на финансирането да засегне стотици милиони долари от така необходимата помощ за агенцията, която осигурява подслон и храна за разселените палестинци – над 85% от жителите на Ивицата Газа.

Лазарини осъди правителствата, които са избрали да спрат финансирането по време на разследването, предупреждавайки, че подобни действия застрашават хуманитарната работа на агенцията в региона. „Палестинците в Газа не се нуждаеха от това допълнително колективно наказание. Това опетнява всички ни“, написа той зв социалната мрежа X/Twitter.

Израел отдавна обвинява ООН, че симпатизират на „Хамас“. През октомври Тел Авив поиска оставката на Гутериш, обвинявайки го в „оправдаване на тероризма“.

Обвиненията на Израел срещу UNRWA дойдоха ден, след като Международният съд на ООН нареди на страната да предприеме спешни мерки за предотвратяване на геноцид в Газа и допускане на хуманитарна помощ, храна и лекарства за гладуващите палестинци, загубили домовете си. Премиерът Бенямин Нетаняху определи решението като „възмутително“. Газа е под израелска блокада от години и помощите влизат само ако Израел разреши.

На 7 октомври миналата година „Хамас“ извърши изненадваща атака срещу Южен Израел. 1200 израелци бяха убити в сраженията между „Хамас“ и израелската армия. Палестинските бойци взеха заложници и обявиха, че те ще бъдат освободени, когато Израел освободи палестинци, сред които много жени и деца, държани в израелски затвори.

Израел отговори, като започна бомбардировки и нахлу в Ивицата Газа, спирайки електричеството и достъпа до питейна вода. За три месеца повече от 26 000 палестинци са убити, от които над 10 000 деца, по данни на палестинските здравни власти.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.