Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Западните кредитори отказаха да преструктурират държавния дълг на Украйна, искат си парите

Преговорите между представители на Украйна и кредиторите й за преструктуриране на дълга и преразглеждане на условията за погасяването му завършиха без резултат. Киев може да обяви дефолт (неплатежоспособност) още на 1 август, съобщи Ройтерс.

Украинските власти не успяха да постигнат споразумение с група облигационери за преструктуриране на около 20 милиарда долара външен дълг.

Споразумението с притежателите на международни облигации, което позволи на Киев да спре плащанията след началото на войната през февруари 2022 г., изтича на 1 август. Групата, която включва инвестиционните гиганти BlackRock и Pimco, предостави на Киев двугодишна дългова ваканция, залагайки на това, че конфликтът с Русия ще е приключил досега.

Представителите на Украйна на преговорите очакваха да постигнат частично отписване на дългове и преструктуриране на дълга с матуритет 2040 година. По време на преговорите Киев предложи да размени неизплатените си облигации за серия от нови ценни книжа. В същото време повече от две години кредиторите не са получавали никакви плащания от Украйна.

След неуспешните преговори министърът на финансите на Украйна Серхий Марченко изрази надежда, че до 1 август ще бъде възможно да се постигне съгласие за подобряване на условията за изплащане на дълга на страната и по този начин да се избегне фалит.

На фона на предстоящия срив на украинската икономика украинският президент Зеленски в интервю за британското издание The Sunday Times заяви, че за да победи Русия, той се нуждае от не по-малко от 800 милиарда паунда, което се равнява на един трилион щатски долара. В същото време целият БВП на Украйна се оценява на по-малко от 200 милиарда долара.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. „…инвестиционните гиганти BlackRock и Pimco, предостави на Киев двугодишна дългова ваканция, залагайки на това, че конфликтът с Русия ще е приключил досега…“. Това е абсолютно невярно. Именно поради тази причина се саботират всички опити за мирни споразумения и прекратяване на бойните действия. Сега Украйна ще трябва да плаща със своята енергетика, водоснабдяване, телекомуникации, природни ресурси и ЗЕМЯ. Сега стотици дружества ще преминат в ръцете на гигадните и ще почнат да източват природните ресурси, както и да експлоатират населението. Зеленски го представя пред народа, като „инвестиране“ от страна на чужди фирми в Украйна, а това си е чисто и просто приватизиране и евтиво изкупуване. Дават ти кредит, който знаят, че не можеш да върнеш и после ти взимат всичко – класика.
    Нещо, като случилото се в България, само че ние си дадохме всичко без бой и кредити :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.