Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Западните лидери се събраха на тайна среща на Билдербергите за Русия и Украйна

Правителствени служители се срещнаха с бизнес лидери и учени в Мадрид на 70-ата среща на върха на Билдербергите този уикенд.

При закрити врата и без да бъде отразявана от журналисти, срещата на Билдербергския клуб трябва да обсъди „Украйна“, „Русия“, „Бъдещето на войната“, „Икономическите предизвикателства пред Европа“, „Китай“, „Изкуствения интелект“, „Променящите се лица на биологията“, „Климата“, пише в кратко изявление на сайта на организацията.

Основана през 1954 г., срещата на Билдербергите е годишна конференция, предназначена да насърчи диалога между Европа и Северна Америка, се казва още в изявлението. Всяка година между 120-140 политически лидери и експерти от индустрията, финансите, академичните среди и медиите са поканени да вземат участие в срещата. Около две трети от участниците идват от Европа, а останалите от Северна Америка; приблизително една четвърт от политиката и управлението, а останалите от други области.

Срещата на Билдербергите е форум за неформални дискусии по важни въпроси. Срещите се провеждат съгласно Правилото на Chatham House, което гласи, че участниците са свободни да използват получената информация, но нито самоличността, нито принадлежността на говорителя(ите) или който и да е друг участник могат да бъдат разкривани.

„Заради частния характер на срещата поканените участват като частни лица, а не в каквото и да е официално качество и следователно не са обвързани със задълженията на своя офис или от предварително договорени позиции. Като такива, те могат да отделят време за слушане, размисъл и събиране на прозрения. Няма подробен дневен ред, не се предлагат резолюции, не се гласува и не се правят политически изявления“, пише още на сайта на организацията.

Тазгодишната среща в Мадрид започна в четвъртък и приключва в неделя. Сред присъстващите са заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо и заместник-съветникът по националната сигурност Джонатан Финер, финландският президент Александър Стуб, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и премиерите на Холандия и Естония, външните министри на Испания, Украйна, Швеция и Полша и вицепремиерът на Ирландия.

От света на бизнеса ще вземат участие главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, главният изпълнителен директор на BP Мъри Окинклос и бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, заедно с няколко ръководители на AI от Google, Microsoft и Anthropic PBC. Въпреки че Русия е една от темите, сред поканените няма нито един руснак.

Присъщата тайна на срещите на Билдербергите породи различни теории и предположения от двата края на политическия спектър. Левите гледат на Билдербергския клуб като на инструмент на капиталистическата власт, докато десните гледат на срещите – заедно с тези на Трилатералната комисия и Световния икономически форум – като сесии за планиране на тоталитарно единно световно правителство или „Нов световен ред“.

„Да се каже, че се стремим към единно световно правителство, е преувеличено, но не съвсем несправедливо“, коментира Денис Хийли, един от основателите на групата. – „Тези от нас в Билдерберг чувствахме, че не можем да продължим вечно да се борим един с друг за нищо, да убиваме хора и да оставяме милиони без дом. Така че чувствахме, че една общност в целия свят би била нещо добро.“

„Различни теоретици на конспирацията изразиха невероятни твърдения за целта на събиранията“, се казва на уебсайта на организацията. „Въпреки че тези твърдения са безпочвени, съжаляваме да видим, че много от тях продължават да процъфтяват онлайн и в социалните медийни групи“, е отговорът на Блидербергите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Така казваха, че са безпочвени и твърденията, че същестуват Билдерберг срещи, докато накрая нямаше как да продължат да лъжат и излезнаха на светло като си направиха сайт. Сега продължават да наричат безпочвени всички твърдения, които не са им угодни. Глобалистична анти-човечна измет.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.