Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Западно изследване разобличава 5 г. тайни операции за прозападно влияние

Фейсбук и Туитър са разкрили и изтрили мрежа от профили, които прикрито са се стремели да повлияят на потребителите в Близкия Изток и Азия с прозападни перспективи за международната политика, включително войната на Русия в Украйна, твърди нов доклад на американската фирма за анализ на социални медии Graphika и Станфордската интернет обсерватория.

Докладът е озаглавен „Оценка на 5 г. прикрити операции за про-западно влияние“. Публикуваме превод на заключенията в изследването:

„Нашето съвместно разследване откри взаимно свързана мрежа от акаунти в Twitter, Facebook, Instagram и пет други социални медийни платформи, които използваха измамни тактики за насърчаване на прозападни наративи в Близкия изток и Централна Азия.

Данните на платформите изглежда покриват серия от скрити кампании за период от почти пет години, а не една хомогенна операция. Тези кампании последователно популяризират наративи в подкрепа на интересите на Съединените щати и техните съюзници, докато се противопоставят на други страни, включително Русия, Китай и Иран. Акаунтите силно критикуват Русия по-специално за смъртта на невинни цивилни и други жестокости, извършени от нейните войници в преследването на „имперските амбиции“ на Кремъл след нахлуването в Украйна през февруари тази година.

За да популяризират този и други наративи, акаунтите понякога споделят новини и статии от финансирани от правителството на САЩ медии, като например „Гласът на Америка“ и „Радио Свободна Европа“ и връзки към уебсайтове, спонсорирани от американската армия. Част от дейността на тези акаунти също включва популяризиране на послания срещу екстремизма.

Както при предишните разкрития, Twitter и Meta не споделиха технически подробности от техните разследвания. Освен това нито една компания не е приписала публично тази дейност към който и да е субект или организация: Twitter посочи като „предполагаеми държави на произход“ САЩ и Великобритания, докато Мета определи „страната на произход“ – САЩ.

Констатациите в този доклад се основават на нашето собствено проучване и анализ на двата набора от данни, споделени от платформите.

Наборът от данни в Twitter, предоставен на Graphika и Станфордската интернет обсерватория, обхваща 299 566 туита от 146 акаунта между март 2012 г. и февруари 2022 г. Тези акаунти се разделят на две различни поведенчески групи Първата група е свързан с прикрита кампания за съобщения на правителството на САЩ, наречена Трансрегионална уеб инициатива, което е подробно документирано в академични изследвания, медийни доклади и федерални договорни записи.

Втората група е участвала в поредица от тайни кампании с неясен произход. Тези скрити кампании също бяха представени в набора от данни на Мета от 39 Facebook профила, 16 страници, две групи и 26 акаунта в Instagram, активни от 2017 г. до юли 2022 г.“

До момента изследването е коментирано единствено от говорителя на китайското външно министерство в Туитър.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.