Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Западно изследване разобличава 5 г. тайни операции за прозападно влияние

Фейсбук и Туитър са разкрили и изтрили мрежа от профили, които прикрито са се стремели да повлияят на потребителите в Близкия Изток и Азия с прозападни перспективи за международната политика, включително войната на Русия в Украйна, твърди нов доклад на американската фирма за анализ на социални медии Graphika и Станфордската интернет обсерватория.

Докладът е озаглавен „Оценка на 5 г. прикрити операции за про-западно влияние“. Публикуваме превод на заключенията в изследването:

„Нашето съвместно разследване откри взаимно свързана мрежа от акаунти в Twitter, Facebook, Instagram и пет други социални медийни платформи, които използваха измамни тактики за насърчаване на прозападни наративи в Близкия изток и Централна Азия.

Данните на платформите изглежда покриват серия от скрити кампании за период от почти пет години, а не една хомогенна операция. Тези кампании последователно популяризират наративи в подкрепа на интересите на Съединените щати и техните съюзници, докато се противопоставят на други страни, включително Русия, Китай и Иран. Акаунтите силно критикуват Русия по-специално за смъртта на невинни цивилни и други жестокости, извършени от нейните войници в преследването на „имперските амбиции“ на Кремъл след нахлуването в Украйна през февруари тази година.

За да популяризират този и други наративи, акаунтите понякога споделят новини и статии от финансирани от правителството на САЩ медии, като например „Гласът на Америка“ и „Радио Свободна Европа“ и връзки към уебсайтове, спонсорирани от американската армия. Част от дейността на тези акаунти също включва популяризиране на послания срещу екстремизма.

Както при предишните разкрития, Twitter и Meta не споделиха технически подробности от техните разследвания. Освен това нито една компания не е приписала публично тази дейност към който и да е субект или организация: Twitter посочи като „предполагаеми държави на произход“ САЩ и Великобритания, докато Мета определи „страната на произход“ – САЩ.

Констатациите в този доклад се основават на нашето собствено проучване и анализ на двата набора от данни, споделени от платформите.

Наборът от данни в Twitter, предоставен на Graphika и Станфордската интернет обсерватория, обхваща 299 566 туита от 146 акаунта между март 2012 г. и февруари 2022 г. Тези акаунти се разделят на две различни поведенчески групи Първата група е свързан с прикрита кампания за съобщения на правителството на САЩ, наречена Трансрегионална уеб инициатива, което е подробно документирано в академични изследвания, медийни доклади и федерални договорни записи.

Втората група е участвала в поредица от тайни кампании с неясен произход. Тези скрити кампании също бяха представени в набора от данни на Мета от 39 Facebook профила, 16 страници, две групи и 26 акаунта в Instagram, активни от 2017 г. до юли 2022 г.“

До момента изследването е коментирано единствено от говорителя на китайското външно министерство в Туитър.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.