Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Започна процедура по отнемане на председателството на Съвета на ЕС от Унгария

Евродепутатът Петри Сарвамаа, член на Европейския парламент от Финландия, подаде петиция за лишаване на Унгария от председателството на Съвета на ЕС.

Основанието, което се използва като предтекст, е член 7 от Договора за ЕС, който позволява суспендиране на определени права на държава-членка на ЕС, включително правото на глас в Съвета, в случай на повторни нарушения на основните ценности на Европейския съюз. Сарвамаа заяви, че Унгария, по-специално нейният премиер Виктор Орбан, нарушава тези ценности, като блокира механизмите за вземане на решения в ЕС. Решението, на което Унгария наложи вето, е за финансиране на Украйна от ЕС. Унгария иска отчетност как Киев харчи парите, за да вдигне ветото си.

Унгария многократно е критикувана от Брюксел за „подкопаване на върховенството на закона“, а ветото за Украйна на Унгария предизвика стартиране на тази петиция. Сарвамаа призовава Европейския парламент да предприеме действия срещу Будапеща.

Събирането на подписи под петицията продължава и ще приключи следващия петък, след което документът ще бъде предаден на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Тази инициатива възникна на фона на съобщението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за намерението му да напусне поста си и да се кандидатира за депутат на изборите за Европейски парламент през тази година. Това може да засили ролята на Орбан в ЕС, тъй като той може временно да председателства Европейския съвет.

Според дипломатически източници на EUobserver обаче подобна инициатива едва ли ще получи подкрепа в Съвета на ЕС, а също така може да подкопае структурата на ротационното председателство на ЕС. Те отбелязват, че влиянието на председателството върху политиката на ЕС не бива да се надценява, тъй като големите страни-членки могат да намерят начини да заобиколят опитите на Унгария да използва позицията си.

Още по темата: Унгария може да бъде лишена от правото на глас в ЕС заради Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

  1. Май е време и Унгария да напусне хазарският ЕС?!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.