Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Започват ваксинация с неодобрена ваксина срещу маймунска шарка в Нова Зеленадия

Властите в Нова Зеландия се готвят да ваксинират населението срещу маймунска шарка с ваксина, която все още не е одобрена, съобщиха местните медии. Правителството иска да започне ваксинация възможно най-скоро, но Medsafe, новозеландският орган за безопасност на лекарствата и медицинските изделия поиска необходимата документация от производителя, което означава, че ваксината ще бъде пусната неодобрена.

Тъй като е противозаконно да се рекламират неодобрени лекарства, няма да има голяма маркетингова кампания и собственото име на ваксината няма да бъде използвано, съобщиха медиите.

„Точно така, не можем да популяризираме или рекламираме неодобрени лекарства. Но всеки има възможност за посещение при своя лекар, за да обсъди дали ваксината е подходяща за тях“, заяви асоциираният министър на здравеопазването Айша Верал.

През август 2022 г. медиите съобщиха, че властите в страната обмислят използването на ваксината Jynneos, която се препоръчва в САЩ, Австралия и Обединеното кралство. В доклада се казва, че досега са получени само около 5000 флакона от ваксината, които са достатъчни за имунизация на близо 20 000 души. Ваксината ще бъде налична от 16 януари.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което обикновено се предава на хора от диви животни и е ендемично в някои африкански страни. Заболяването обикновено води до треска, обрив и подути лимфни възли. От май 2022 г. се съобщават случаи на маймунска шарка от страни, в които заболяването не е ендемично. Смъртта засегна над 83 000 души в 110 страни, включително 66 смъртни случая, според последните данни на Световната здравна организация. Нова Зеландия регистрира 41 потвърдени случая.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.