Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Заподозрян за убийството на руския посланик в Турция живее в лукс в САЩ

Темел Алсанчак, един от заподозрените организатори на убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов през 2016 г., се радва на разточителен начин на живот в САЩ, твърди вестник „Сабах“.

Алсанчак, за когото се смята, че е член на организацията на Фетхуллах Гюлен ФЕТО, е избягал в Германия малко след убийството. „Сабах“ обаче твърди, че наскоро той е бил забелязан в Далас, Тексас, където се твърди, че живее в „изключително луксозна вила“ на стойност около 1,2 милиона долара.

Твърди се също, че Алсанчак е регистрирал редица „фиктивни компании“ на името на съпругата и дъщеря си, които е използвал, за да помогне на други бегълци да получат визи и разрешителни за работа в САЩ.

Руският дипломат Карлов беше убит на 19 декември 2016 г., докато изнасяше реч при откриването на изложба на руска тематика в турската столица. Криминалното разследване на Анкара за убийството на посланика установи, че то е било организирано от ФЕТО – мрежа на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиняват в опит за насилствено сваляне на правителството през 2013 и 2016 г.

Следователите са идентифицирали няколко членове на ФЕТО, за които се твърди, че са замесени в нападението, включително Алсанчак, за когото се смята, че е инструктирал полицая Мевлют Мерт Алтинтас да убие Карлов по време на изложбата. Смята се, че инцидентът е имал за цел да провокира конфликт между Русия и Турция и да дестабилизира подобряването на отношенията между Москва и Анкара.

Двадесет и трима души са осъдени за участие в убийството, като петима турски граждани получиха доживотен затвор. 22-годишният стрелец беше убит от полицията при престрелка малко след убийството.

Повечето от високопоставените фигури във ФЕТО са избягали от Турция малко след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Оттогава Анкара многократно настоява те да бъдат екстрадирани, за да бъдат съдени за терористична дейност.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.