Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зърнопроизводителите блокират границата, за да спрат вноса на зърно от Украйна

Националната асоциация на зърнопроизводителите започна ефективни протестни действия на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам. Протестите ще продължат три дни с основно искане да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневния им протест няма резултат, са готови да продължат.

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца.

Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, обясни пред БНР председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

В протеста участват над 200 превозни средства, сред които 150 селскостопански машини от областите Добрич, Варна и Бургас, включиха се и овощарите и овцевъдите. Бяха затворени три товарни пристанища в Силистра, където се събраха близо 100 тежки земеделски машини от областите Силистра, Търговище, Ямбол, Сливен и Разград.

„Очакваме нашето правителство да ни подкрепи да не удължим този регламент, направо да си го кажем, защото българският земеделски производител достатъчно несгоди претърпя, достатъчно плати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост“, каза Костадин Костадинов.

„На 7 април румънските колеги ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние отделно тогава евентуално ще излезем да действаме заедно“, добави Костадин Костадинов.

Жечко Андрейнски, председател на видинския Съюз на зърнопроизводителите, който е сред организаторите, каза че конкретните гранични пунктове са избрани, защото по презумпция входът на зърното минава през тях. Нашата цел не е да затрудним движението, а просто да покажем, че проблемите съществуват и ако трябва да се протестира ефективно, ние имаме сили и възможности“.

Ресорният служебен министър Явор Гечев отиде при протестиращите във Видин. „Нереализираната продукция е с половин милион тона повече, а реколтата – с 1,5 млн. тона по-малко от миналогодишната. Време е да търсим генерални решения на ниво Европейски съюз“, каза той пред медиите на място.

По думите на министъра има големи количества зърно в България, които все още не са продадени.

„20 пъти е бил увеличен вносът на слънчоглед. Чакаме и нова реколта. От Украйна влизат и сухо мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Има частични плащания, но нито една субсидия не може да замести приходите. Утре ще се срещнем с представители на земеделските производители. Ще чуем исканията, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство. Ще искаме да има коридори, които реално да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че държавите, които са по-близо до Украйна, плащат много по-висока цена. Притеснени сме, че едната реколта ще се застъпи с другата, затова искаме мерки, които да не са само парични“.

Още по темата:

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.