Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защитата на Украйна не е жизненоважен интерес на САЩ: ДеСантис

Все по-голямото участие във военната конфронтация между Украйна и Русия не е приоритет за САЩ, написа губернаторът републиканец на Флорида Рон ДеСантис в отговор на въпрос, зададен от водещия на Fox News Тъкър Карлсън.

Карлсън попита няколко вероятни претенденти на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г. дали противопоставянето на Русия в Украйна е „жизненоважен стратегически интерес“ за САЩ и сподели отговора на ДеСантис в Twitter. Губернаторът заяви, че САЩ имат много „жизненоважни национални интереси“, като например осигуряване на границите си, справяне с кризата с набирането на персонал в американската армия, постигане на енергийна сигурност и независимост и „проверка на икономическата, културната и военната мощ на Китайската комунистическа партия“.

Въпреки това, „по-нататъшното заплитане в териториален спор между Украйна и Русия не е едно от тях“, отбеляза ДеСантис.

Той добави, че политиката на администрацията на Байдън да издава виртуални „празни чекове“ на Украйна, за да финансира конфликта „толкова дълго, колкото е необходимо“, без никакви определени цели или отчетност, служи само за отвличане на вниманието от най-належащите предизвикателства, пред които са изправени САЩ.

Губернаторът също така разкритикува Вашингтон, че ефективно приближава Русия до Китай, което според него представлява много по-голяма заплаха от Москва.

ДеСантис, който мнозина очакват да се бори за президентския пост в САЩ на изборите през 2024 г., се отличи от другите висши републикански лидери с позицията си за Украйна.

В отговор на същия въпрос бившият вицепрезидент Майк Пенс настоя, че „няма място за апологети на Путин в Републиканската партия“ и че Путин трябва да бъде спрян, за да попречи на Русия да се придвижи към съюзниците на Вашингтон в НАТО. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл също обеща ангажимента на Републиканската партия към украинските военни усилия.

В отговора си на въпроса на Карлсън бившият президент Доналд Тръмп настоя, че конфликтът, който според него никога нямаше да се случи, ако беше на власт, трябва да приключи възможно най-скоро и че американският президент трябва да се срещне с двете страни и бързо да изработи сделка.

Той също така заяви, че макар противопоставянето на Русия в Украйна да не е жизненоважен стратегически интерес за САЩ, то е важно за Европа. „Ето защо Европа трябва да плаща много повече, отколкото ние, или равно“, каза Тръмп.

Запитан дали САЩ трябва да подкрепят смяната на режима в Русия, бившият президент заяви, че не трябва, а вместо това призова за смяна на режима в самите САЩ. „Това е далеч по-важно“, написа той. „Администрацията на Байдън са тези, които ни вкараха в тази бъркотия“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.