Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защитата на Украйна не е жизненоважен интерес на САЩ: ДеСантис

Все по-голямото участие във военната конфронтация между Украйна и Русия не е приоритет за САЩ, написа губернаторът републиканец на Флорида Рон ДеСантис в отговор на въпрос, зададен от водещия на Fox News Тъкър Карлсън.

Карлсън попита няколко вероятни претенденти на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г. дали противопоставянето на Русия в Украйна е „жизненоважен стратегически интерес“ за САЩ и сподели отговора на ДеСантис в Twitter. Губернаторът заяви, че САЩ имат много „жизненоважни национални интереси“, като например осигуряване на границите си, справяне с кризата с набирането на персонал в американската армия, постигане на енергийна сигурност и независимост и „проверка на икономическата, културната и военната мощ на Китайската комунистическа партия“.

Въпреки това, „по-нататъшното заплитане в териториален спор между Украйна и Русия не е едно от тях“, отбеляза ДеСантис.

Той добави, че политиката на администрацията на Байдън да издава виртуални „празни чекове“ на Украйна, за да финансира конфликта „толкова дълго, колкото е необходимо“, без никакви определени цели или отчетност, служи само за отвличане на вниманието от най-належащите предизвикателства, пред които са изправени САЩ.

Губернаторът също така разкритикува Вашингтон, че ефективно приближава Русия до Китай, което според него представлява много по-голяма заплаха от Москва.

ДеСантис, който мнозина очакват да се бори за президентския пост в САЩ на изборите през 2024 г., се отличи от другите висши републикански лидери с позицията си за Украйна.

В отговор на същия въпрос бившият вицепрезидент Майк Пенс настоя, че „няма място за апологети на Путин в Републиканската партия“ и че Путин трябва да бъде спрян, за да попречи на Русия да се придвижи към съюзниците на Вашингтон в НАТО. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл също обеща ангажимента на Републиканската партия към украинските военни усилия.

В отговора си на въпроса на Карлсън бившият президент Доналд Тръмп настоя, че конфликтът, който според него никога нямаше да се случи, ако беше на власт, трябва да приключи възможно най-скоро и че американският президент трябва да се срещне с двете страни и бързо да изработи сделка.

Той също така заяви, че макар противопоставянето на Русия в Украйна да не е жизненоважен стратегически интерес за САЩ, то е важно за Европа. „Ето защо Европа трябва да плаща много повече, отколкото ние, или равно“, каза Тръмп.

Запитан дали САЩ трябва да подкрепят смяната на режима в Русия, бившият президент заяви, че не трябва, а вместо това призова за смяна на режима в самите САЩ. „Това е далеч по-важно“, написа той. „Администрацията на Байдън са тези, които ни вкараха в тази бъркотия“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.