Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защо 60 % от американците не искат Байдън за президент: проучване

Близо 60 % от американците не искат президентът Джо Байдън да се кандидатира за втори мандат на поста, установи проучване на Newsweek. Тъй като избирателите са загрижени предимно за възрастта на Байдън, опозицията се увеличава и в самата Демократическа партия.

Прочуването, публикувано в сряда, установява, че 58% от имащите право на глас не мислят, че Байдън трябва да се кандидатира, като 42% от този процент посочват възрастта на 80-годишния президент като притеснение номер едно. Само 30% са заявили, че той трябва да се кандидатира за преизбиране, а 12% не са сигурни.

Байдън, който вече е най-възрастният действащ президент на САЩ, ще навърши 82 години през ноември 2024 г. Освен възрастта му, 16% от анкетираните избиратели посочват икономическите политики на Байдън, а 7% споменават силните страни на други потенциални кандидати на демократите като причини президентът да се оттегли през 2024 г.

Байдън все още не е обявил официално кандидатурата си, но заяви миналия месец, че намерението му е да се кандидатира отново. Той обаче среща опозиция не само от избирателите, но и от самата Демократическа партия. На лявото крило на партията прогресивните активисти започнаха кампания „Не се кандидатирай, Джо“ миналия месец. Според тях повторното номиниране на президента ще бъде „трагична грешка“. В центъра на партията бившият помощник на Обама Йохана Маска заяви по-рано този месец, че „много хора смятат, че се нуждаем от ново ръководство“.

На този фон редица видни демократи, включително сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин и представителят на Ню Йорк Александрия Окасио-Кортес, отказаха да дадат одобрението си на Байдън.

Проучването на „Нюзуик“ също установява, че 49% от имащите право на глас не искат Доналд Тръмп да се кандидатира като кандидат на Републиканската партия през 2024 г., като 39% подкрепят трета кампания. Въпреки че Тръмп обяви кандидатурата си миналия месец, клонящите към републиканците избиратели все повече не искат бившия президент. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис се очертава като водещ кандидат за негов заместник.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.