Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защо американското правителство продължава да финансира НПО, разследвано заради пандемията

Американското правителство няма да спира договорите на НПО-то, което стана обект на разследване от Конгреса на САЩ след избухването на пандемията.

Американската неправителствена организацията EcoHealth Alliance е работила по финансиран от правителството на САЩ проект за изследване на коронавируси в китайската лаборатория в Ухан. Първите случаи на Ковид-19 бяха докладвани именно в Ухан – градът, където се намира въпросната биолабортория.

Главният инспектор на Министерството на здравеопазването и човешките услуги свидетелства пред Конгреса тази седмица, че не препоръчва EcoHealth Alliance, неправителствената организация, обвинена в груб конфликт на интереси и лошо управление на договора си с Института по вирусология в Ухан, да бъде „заличена или изключена“ – процес, чрез който федералното правителство забранява всякакво финансиране на неправителствена организация.

Кристи Грим, главен инспектор на американското здравно министерство, заяви по време на изслушване пред Конгреса, че „в нашия доклад не препоръчваме спиране и лишаване от права за EcoHealth Alliance“.

В продължение на години НПО-то е получавало договори за милиони долари от Националните институти по здравеопазване на САЩ и Пентагона, включително проекта за 3,7 милиона долара „за разбиране на риска от появата на коронавирус в прилепи“. Общата сума, получена от EcoHealth Alliance по федерални договори е 138.3 милиона долара, показва справка в регистъра на федералните договори на правителството на САЩ.

През октомври 2021 г. републиканците в Комисията по енергетика и търговия разкриха, че „Националните институти по здравеопазване на САЩ неправилно са реагирали на опасенията около рискованите изследвания на EcoHealth Alliance в Китай“. Техните констатации включват извода, че EcoHealth са провели рисковани „изследвания за придобиване на функции“ върху коронавируси. При тези изследвания – т.нар. Gain of Function, вирусите са манипулират в лаборатория, за да получат нови функции – например да станат по заразни и опасни.

Републиканците обвиняват директора на НПО-то Питър Дашак, че „е отхвърил опасенията на Националните институти по здравеопазване на САЩ с обяснението си, че изследванията на EcoHealth не представляват „придобиване на функции“ (Gain of Function) и следователно експериментите не отговарят на условията за допълнителен преглед на оценката на риска“.   „Националните институти по здравеопазване на САЩ безкритично са приели самооценката на Дашак и не са осъществили преглед на надзора на оценката на риска.“

Въпреки многократните разкрития за EcoHealth Аlliance базата данни за безвъзмездни средства на Националните институти по здравеопазване на САЩ показа, че финансирането на EcoHealth е възстановено миналия октомври, съобщи The Spеctator. Председателят на комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите Кати Макморис Роджърс нарече възобновяването на финансирането на НПО-то „лудост“. EcoHealth Alliance са отказали коментар пред медията.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.