Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защо дивите свине в Европа са радиоактивни (изследване)

Изпитанията на ядрени оръжия през 1960-те години на миналия век значително са допринесли за високите нива на радиация в Европа, която все още се открива в популацията на дивите свине в региона, установи ново проучване на австрийски и германски учени. Феноменът се приписваше главно на аварията в Чернобил през 1986 г.

Изследователи от Виенския технологичен университет и университета „Лайбниц“ в Хановер публикуваха в сряда проучване в списанието Environmental Science and Technology, в което са тествали месо от 48 диви прасета от германската провинция Бавария.

Всички проби, получени между 2019 и 2021 г., съдържат следи от радиоцезий – радиоактивен изотоп, произведен чрез ядрено делене – като някои превишават регулаторната граница с коефициент до 25, твърди проучването.

Използвайки „нововъзникващ ядрен отпечатък“, учените са открили, че високата радиоактивност, открита в месото, се проследява не само до аварията в атомната електроцентрала, но и до много по-старите взривове на ядрени бомби от Студената война, проведени в атмосферата, които продължават да засягат почвата в региона.

„Всички проби показват следи от смесване на Чернобил и ядрени оръжия“, твърдят изследователите, отбелязвайки, че „старият“ цезий-137 от отлагания на оръжия е допринесъл за 10% до 68% от нивата, открити в екземпляри, които надвишават регулаторната граница.

В някои случаи цезий-137 само от ядрени оръжия „може да доведе до превишаване на регулаторната граница“, добавят учените.

В доклада се отбелязва, че баварският регион в Югоизточна Германия е станал известен с тежкото си замърсяване от аварията в Чернобил и че в годините след бедствието дивата природа в региона показва високи концентрации на цезий.

Въпреки това през десетилетията след инцидента следите от изотопа значително са намалели при всички животни, с изключение на дивите прасета. Този така наречен „парадокс на дивата свиня“ се приписва на консумацията на еленски трюфели – подземна гъба, предпочитана от глиганите. Учените смятат, че радиоактивният цезий от ядрените детонации през 1960-те години на миналия век е потънал в земята и е замърсил гъбите, поради което нивата на радиация при животните са се запазили.

Изследователите заключават, че баварските глигани вероятно ще продължат да проявяват високи следи от радиоактивност, тъй като цезият от аварията в Чернобил също ще продължи да се просмуква по-нататък в почвата, замърсявайки трюфелите.

Германските учени също така подчертаха, че на фона на нарастващата заплаха от ядрени удари или случайни изпускания на радиация на фона на конфликта между Русия и Украйна е наложително да се предотврати ядрена конфронтация и да може да се идентифицират източниците на всяко изпускане, както и да се оценят потенциалните последици за околната среда.

„След като бъде освободен, радиоцезият ще остане в околната среда за поколения и ще повлияе на безопасността на храните незабавно и, както е показано в нашето проучване, в продължение на десетилетия“, се казва в доклада.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.