Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защо фармацевтичните компании източват кръв от раци за ваксините си

Фармацевтичната индустрия изчерпва популациите на подковоносни раци по атлантическото крайбрежие на САЩ с ограничена отчетност и сериозни последици за околната среда за тестове на ваксини, съобщи NPR.

Производителите на лекарства използват продукт, получен от кръвта на подковообразни раци, за да тестват ваксини, инжекционни лекарства и медицински изделия, преди да ги инжектират в хора. Продуктът тества за наличието на ендотоксини – токсини, открити в някои бактерии, които могат да причинят възпаление, треска, сепсис или смърт.

Ярко синята кръв на подковообразните раци съдържа вещество, наречено лимулус амебоцит лизат (LAL), което открива вредните бактериални токсини и ги улавя в кръвни съсиреци. Не е известно друго естествено вещество да работи толкова добре за откриване на токсините.

Съществува синтетична алтернатива, но за разлика от някои други страни, американските регулатори не са установили стандарти за нейното използване в цялата индустрия.

Това означава, че ключовият медицински тест зависи от едно животно, чието вече несигурно съществуване – Международният съюз за опазване на природата през 2016 г. посочи подковообразните раци в САЩ като уязвими към изчезване – може да бъде допълнително застрашено от събития като пандемията от Ковид-19 и масовото производство на ваксини.

Учените откриват уникалните свойства на кръвта на подковоносни раци през 1960-те години на миналия век, а през 1987 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрява теста за ендотоксин, използващ кръв от подковоносни раци.

Днес пет големи корпорации събират кръв от този вид раци по източното крайбрежие на САЩ.

Компаниите събират животните, когато дойдат на брега, за да хвърлят хайвера си. Раците, уловени в риболовни мрежи, не подлежат на регулации, което създава вратички, които дават възможност на компаниите да събират и убиват повече раци.

Лабораторните техници пронизват сърцата им и източват до половината от кръвта им, преди да пуснат животните обратно в морето.

LAL лабораториите твърдят, че по-голямата част от раците се възстановяват. Но изследванията показват, че кървенето изглежда прави животните по-летаргични, по-бавни и по-малко склонни да следват приливите и отливите.

В резултат на това поне 30% от тях умират, а много други никога не стигат до брега, за да снесат яйца, необходими за възпроизвеждане на популацията и които служат за храна за широк спектър от мигриращи птици.

Въпреки исканията за регулиране на индустрията от екологични групи, някои ограничени законодателни защити и успешни съдебни дела, ограничаващи улова на подковоносни раци, количеството кръв, събрано от фармацевтичната индустрия за милиарди долари от животните, нараства всяка година.

Дали високите маржове на печалба от кръвта от подковоносни раци пречат на прехода към синтетична алтернатива?

Има синтетична алтернатива, наречена рекомбинантен фактор C (rFC), която може да се използва за тестване за ендотоксини.

Европейската фармацевтична индустрия я използва като надеждна алтернатива, но  в САЩ – все още не е одобрена.

Екологични групи като HCRC и Revive and Restore казват, че преходът към тази синтетична алтернатива е от съществено значение за защитата на вида.

Неправителствената организация за дивата природа Revive and Restore съобщава, че патентът за rFC първоначално е бил задържан от производство, след като е бил създаден, тъй като маржовете на печалба от кръвта на подковоносни раци са толкова високи – тя се продава за приблизително 29 000 долара на литър.

Други посочват, че повечето фармацевтични компании в САЩ не са се обърнали към синтетична алтернатива заради нежеланието си да преминат през регулаторния процес. Преминаването към алтернативен метод изисква допълнителни изпитания, за да се покаже, че методът е еквивалентен на съществуващия одобрен метод LAL.

Още по темата: ДНК замърсяване е открито във ваксини на Pfizer и Moderna

Източник:The Defender
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.