Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защо Макрон прибегна до ядрената карта

Френското министерство на отбраната сключи споразумение с Electricite de France за производство на тритий за ядрени оръжия в Civaux (атомна електроцентрала в Западна Франция). Като единствената държава, притежаваща ядрени оръжия в ЕС, Париж показва своите „ядрени мускули“ в контекста на нарастващата глобална надпревара във въоръжаването и войната в Украйна, което провокира множество спекулации от международната общност.

Макрон обяви, че Франция ще завърши модернизацията на своя ядрен арсенал и ще поддържа запас от ядрени бойни глави, който е количествено стабилен, оперативно надежден и технологично напреднал, до 2025 г. Страната също така ще приключи разполагането на ново поколение стратегически ядрени подводници и планира да построи още четири до 2035 г. Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню обяви, че Париж си запазва правото да даде приоритет на използването на ядрени оръжия за ограничени удари.

През 2015 г. бившият френски президент Франсоа Оланд обяви, че Франция притежава 300 ядрени бойни глави. Четири подводници с ядрени балистични ракети от клас Triomphant формират гръбнака на ядреното възпиране на Франция, допълнени от бойни самолети с наземно и морско базиране, способни да носят ядрено оръжие.

Френските ядрени подводници от клас Triomphant могат да носят балистични ракети M51.2 с модернизирани системи за изстрелване. Тестовете на балистичните ракети M51.3 трябва да завършат тази година и те ще бъдат инсталирани на френските подводници до 2028 г.

Франция инвестира 5,6 милиарда евро за надграждане на ядрените си сили през 2023 г. и 6 милиарда евро – през тази година, а Макрон заяви, че ще продължи да увеличава инвестициите през 2025 г.

Тъй като е единствената страна в ЕС, притежаваща ядрени оръжия, а също и застъпник на европейската отбранителна автономия, разкриването на ядрения коз от Макрон цели да върне лидерството на страната му в Европа след поредица от загуби на различни фронтове.

Тази политика на Франция е водена и от икономически фактори. САЩ и Великобритания вече развалиха договор за поръчка на подводници на стойност десетки милиарди долари между Франция и Австралия, което доведе до огромни икономически загуби за Париж. Обединеното кралство и Австралия  задълбочиха сътрудничеството си с договор на стойност до 2,4 милиарда британски лири (около 3,03 милиарда щатски долара) за изграждане на съоръжения за ядрени реактори, а Франция се надява да възвърне позицията си чрез надграждане на ядрения арсенал. Освен това, тъй като Франция наддава за проект за самолетоносач на Индия, тя набляга на реклама на тактическата ядрена атака на изтребителите си Rafale в опит да насърчи износа им.

Франция също загуби влиянието си върху Африка, една от нейните традиционни сфери на влияние, и е принудена да изтегли войските си от региона.

Париж често демонстрира решимостта си за чуждестранно военно разгръщане на стратегическите си способности, опитвайки се да компенсира дипломатическите си неуспехи с военни. Ако Франция разшири мащаба на разполагане на ядрени оръжия или разположи платформи за ядрени удари в чувствителни морски и въздушни зони, това потенциално може да доведе до още по-голяма ескалация на напрежението в Европа.

Още новини:

Източник:chinamil.com
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.