Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

МО отказва да предоговори по-ниска цена в сделката за 400 млн. лв. за 3D радарите

Министерството на отбраната (МО) е декласирало фирмата, предложила най-ниска цена – с 60 млн. лв. по-малко от останалите, в конкурса за 3D радарите за армията, и отказва да предоговори по-изгодни условия за страната ни с другите кандидати, чийто оферти са много близки като цена – 400 млн. лв.

Практиката в такива случаи е държавата да иска от кандидатите да подадат нови оферти, тъй като е трудно да се избере кандидат заради сходните им предложения, заяви бившият военен министър Красимир Каракачанов в публикация във Фейсбук.

Декласираната фирма е испанската „Индра“, а останалите кандидати, между чиито оферти ще избира МО, са: „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Елта“ (Израел), „Талес“ (Франция) и „Леонардо“ (Италия).

„Политическото ръководство на Министерството на отбраната се опитва тихомълком и преди ротацията да пробута сделката за закупуване на 7 броя 3D радари за Българската армия на стойност 400 милиона лева. Подобно на сделката с бронираните машини за пехотата, когато бяха закупени машините „Страйкър“ на стойност 2,5 млрд. лв., процедурата е брутално погазена и обществото отново ще бъде поставено пред свършен факт“, заяви бившият военен министър.

Досегашната практика винаги е била проектът за инвестиционен разход и финансовата рамка да се гласуват в парламента и след това министърът на отбраната в гласуваните му технически параметри и бюджет да осъществи процедурата на обществената поръчка при състезателно начало между няколко фирми. Но при този състав на политическо ръководство в МО всичко е обърнато с главата надолу – първо се договарят с фирмата доставчик на въоръжение и чак тогава Народното събрание, поставено пред свършен факт с аргументи „няма време“ и „заплахи за националната сигурност“, гласува парите.

Така беше със „Страйкър“-ите, така се случва сега и с покупката на 3D радарите. Тази практика не само е некоректна към данъкоплатците, но носи и сериозни финансови щети и направо си „плаче“ за прокурорска намеса. Има опасност конкурсът за 3D радарите да се превърне в поредната обществена поръчка, която ще се реши не от конкурсното начало, а от лобистки интереси, според лидера на ВМРО.

Има ли предварително избран фаворит?

През август миналата година са получени оферти от пет компании, производители на радари. Това са „Локхийд Мартин“ (САЩ) – с които МО подписа договор за 16 изтребителя F-16, Block70, и чиято централа Тагарев посети при последното си посещение в САЩ, „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция) и „Леонардо“ (Италия).

Министърът на отбраната е назначил комисия от 33 души, които да оценят офертите.

По неизвестни причини испанската фирма, която е дала най-ниска цена – с около 60 млн. лв. по-малко от другите, през януари т.г. е декласирана. Така на практика на първо място се очертава само с няколко точки преднина френската фирма, следвана плътно от „Локхийд Мартин“, израелската „Елта“ и „Леонардо“. И тук започват да се случват вече странни неща, твърди Каракачанов.

Вместо да се поиска от фирмите подобряване на офертите в ценовата им част с цел да се спестят милиони, които са потребни и за други нужди на армията, политическото ръководство на Министерството на отбраната решава това да не се прави, а да се пристъпи към класиране, преговори и сключване на договор.

Установена практика е когато се получат първите оферти, винаги да се поиска с писмо до фирмите доставчици те да подобрят, т.е. да намалят предложените цени.

В конкретния случай за покупка на седем 3D радара, както и при Страйкърите, става точно обратното. Вместо да изпрати писмо с искане за подобряване на цената за радарите политическото ръководство се опитва да притиска комисията подобно писмо да не се изпраща при положение, че това е законната практика.

Половината от 33-членната комисия не е съгласна с този подход, но натискът продължава.

Аргументът на политическото ръководство е, че няма време, защото България е изправена пред заплаха за своята национална сигурност. Това не е сериозен аргумент, защото от пристигането на офертите – през август миналата година, до февруари тази година са минали вече 7 месеца, които са проспани, твърди Каракачанов.

Ако се поиска подобряване на офертите, това ще отнеме не повече от 20 дни. При положение, че дори днес да бъде сключен договор и парламентът гласува тези 400 млн. лв., доставката на радарите ще се осъществи след 30-36 месеца – 3 години по-късно. Така че аргументът с войната в Украйна е крайно несъстоятелен.

Според бившия военен министър ако се поиска подобряване на ценовата оферта, поне две от компаниите ще свалят значително цените – „Локхийд Мартин“ може да го направи, защото тя произвежда изтребителите F-16, Block 70, за които вече сме заплатили над 4,5 млрд. лв. И може да си го позволи.

Израелската „Елта“ – също, защото в настоящата политическа конюнктура Израел търси съюзници заради войната в Газа и разстящото обществено недоволство срещу бомбардировките на Тел Авив. Италианците и французите също имат възможност за по-добри оферти. Само че министърът бърза да подпише договор, защото след средата на март може вече да не е министър.

Още по темата: Тагарев излъгал парламента, заминал в САЩ без покана 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.