Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защо Полша отложи затварянето на въглищните централи за 2049 г., а ние не можем?

Защо Полша и Германия са извоювали години за затварянето на техните производства, за каквито са настоявали, а ние не можем? Това попита бившият зам.-финансов министър и енергиен експерт Георги Кадиев. Той посочи, че за Германия посоченият срок е 2038 г., а за Полша – 2049 г.

Въпросните крайни срокове са приети със закон от парламентите на тези страни. Има точно разписан план коя година коя централа се затваря. От разсекретениете териториални планова, които кабинетът изпрати в петък на ЕК, става ясно, че 80% от производствените мощности на България ще бъдат затворени до 2030 г.

„Всички се съмняват, че това са фирмите, които ще спечелят от „справедливия“ преход“, коментира пред БНР Кадиев относно огласените индикативни списъци от фирми, които ще получат финансиране в процеса на енергийна трансформация. Според Кадиев няма никаква прозрачност и всички остават с впечатление, че „някой ще прибере едни пари“. Той посочи като пример една от фирмите, за която са предвидени 700 милиона евро за изграждане на фотоволтаици срещу ангажимента да се създадат едва 20 работни места.

Това на практика е единствената икономика, която има област Стара Загора. Лишавайки я от сърцето ѝ, тя на практика става безсмислена, изтъкна Кадиев.

Най-ощетени ще бъдат в комплекса „Марица Изток“. Ако мините и централата „Марица Изток 2“ затворят бързо, рязко, без да се осигури алтернативна работа, ще пострада не само област Стара Загора, но и областите Хасково, Ямбол и Сливен. Първите, които ще си заминат от региона, са младите хора. Това обезлюдяване, което е характерно за периферни области на България, ще го видим в центъра ѝ, поясни Георги Кадиев в предаването „Преди всички“.

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Кадиев нарече престъпни действията на правителството: „Абсолютно престъпление е да затворим това производство, разчитайки само и единствено на международните пазари.“

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.