Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защо САЩ не могат да накарат Близкия Изток да ги подкрепи за Украйна

Автор: Катрин Шаер, Дойче Веле

Малко след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари, американските служители уж се опитаха да организират телефонно обаждане между американския президент Джо Байдън и дефакто лидера на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Но саудитският престолонаследник, често наричан просто MBC, очевидно отказал да приеме обаждането. Малко след това обаче MBC разговаря с руския президент Владимир Путин. А на следващия месец говори и с китайския президент Си Джинпин.

По-късно Белият дом отрече обажданията на Бидън да са отказани. Но в много отношения нямаше значение. Защото това беше само последният инцидент в особено хладния период в отношенията между САЩ и някои от най-близките му приятели, произвеждащи нефт в Близкия Изток.

В близкото минало Байдън описа Саудитска Арабия като „pariah state“ (държава, отхвърлена от международната общност – б.а.), коментар за предполагаемото държавно-оркестрирано убийство на саудитския дисидент Джамал Хашоги през 2018 г., както и мрачното общо досие на страната в областта на правата на човека.

Проблемът е, че сега, заради войната в Украйна, САЩ се нуждаят от Саудитска Арабия и съседите й още веднъж. САЩ и Европа биха желали партньорите им в Близкия изток да правят неща като добив на повече петрол, за да понижат световните цени, да подкрепят различни резолюции, противопоставящи се на нахлуването в Украйна и да съдействат за санкциите срещу Русия.

Богатите на нефт нации като Саудитска Арабия и ОАЕ най-вече се придържат към производствените граници, договорени преди това с групата ОПЕК+, която включва Русия. Освен това, суперяхите, частните самолети и активите на руските олигарси са защитени от изземване в ОАЕ. И други страни в региона, включително американските съюзници Ирак, Йордания и Израел, отказаха да гласуват против Русия на Съвета за сигурност на ООН.

Така че защо САЩ, основен играч в Близкия Изток в продължение на десетилетия, не е успял да убеди предполагаемите си „приятели“ да застанат на тяхна страна?

От края на Втората световна война САЩ търгуват военната си мощ за енергийна сигурност в региона. А докладът на Асан Април от Европейския съвет по външни отношения (ECFR) посочи, САЩ „остава доминиращ гарант за сигурност и най-голям износител на оръжие в региона“. САЩ все още имат големи военни бази в Близкия Изток и между 45 000 и 60 000 души персонал, разположени там.

Когато обаче американците започнаха да извличат собствен нефт у дома, от 2019 г. насам САЩ изнасят повече нефт, отколкото внасят, производителите на петрол от Близкия Изток станаха по-малко актуални.

Китай например е несравнено най-големият вносител на петрол в света, а през 2020 г. 47 % от неговия внос е от Близкия Изток. Азиатската суперсила засилва взаимоотношенията си там, включително подпомагане на разработването на балистични ракети в Саудитска Арабия, изкупването на иракските съоръжения за производство на нефт и инвестирането в иракска инфраструктура.

„Това са суверенни страни, които имат интереси, които често не са съгласувани с нашата, и ние не сме единствената игра в града“, потвърди Билал Сааб, директор на Програмата за отбрана и сигурност във Вашингтонския близкоизточен институт, или MEI. „Те имат други възможности, може да не са толкова добри, колкото САЩ, но те са там.“

Въпреки това, тъй като войната в Украйна продължава и световната икономическа ситуация се влошава (частично поради високите цени на петрола), САЩ се опитват да си възвърнат земята, която са загубили заради други като Китай и Русия.

Делегация на високо равнище, ръководена от вицепрезидента на САЩ Камала Харис, посети ОАЕ в средата на май и се срещна с лидера на страната  Мохамед бин Зайед Ал Нахян.

Тази седмица американските медии съобщиха, че самият американски президент ще посети Саудитска Арабия в средата на юли за срещи със саудитския лидер MBS, нещо, което преди това Байдън беше неохотен да направи.

Източник:DW
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.