Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Защо скандинавските държави са толкова богати

В Северна Европа има малко слънчеви дни. Регионът е далече от натоварени търговски пътища. Почвата в скандинавските държави е неплодородна и няма изобилие от минерали. Географското положение на региона абсолютно не благоприятства благосъстоянието на населението. Мозъчните тръстове обаче редовно включват скандинавските държави в списъка на най-успешните страни в света.

Какво от научна гледна точка позволява на скандинавците да бъдат толкова богати?

Скандинавският модел

В науката формулата за успешно икономическо и социално развитие, обединяваща скандинавските страни, е наречена „скандинавски модел“.

Моделът се характеризира с прогресивно данъчно облагане, колосални инжекции на средства в образованието, здравеопазването и социалната подкрепа.

Образованието и медицината са безплатни. Властите насърчават развитието на малките предприятия и осигуряват цялостна защита на правата на човека и собствеността.

В същото време държавата ревностно гарантира, че финансовото състояние на гражданите остава приблизително същото. Ако пропастта между бедни и богати стане осезаема, системата преразпределя богатството.

Това се прави например чрез едновременно увеличаване на социалните помощи за семействата с ниски доходи и увеличаване на данъчното облагане за богатите. Скандинавия официално има най-високите данъци в света. Милионерите плащат съизмеримо с доходите си.

За такива решения много икономисти смятат скандинавския модел на развитие за „капиталистически социализъм“ и го разглеждат като уникално явление.

Ако скандинавската формула е толкова успешна, защо другите страни не я приемат?

Смята се, че опитът на Северна Европа не е приложим за други страни. Става въпрос за високото ниво на социална отговорност на скандинавците.

За сравнение, Transparency International, международна организация за изследване на корупцията, включва всичките пет скандинавски страни в топ десет на най-малко корумпираните страни в света.

Местните не злоупотребяват с щедростта на политическата система. Те не крадат от държавата, не лъжат при кандидатстване за социални помощи и имат високо ниво на доверие един към друг. Никоя друга нация на планетата не може да се похвали с такава социална отговорност.

Факт е, че просто наливането на пари в бюджета не решава проблема с общото благосъстояние. Трябва и специален манталитет. Култура, при която хората не крадат един от друг.

Ако има ниско ниво на социално напрежение в едно общество, тогава икономиката се развива по-бързо.

Защо скандинавците са толкова отговорни?

Учените посочват две причини: влиянието на северния климат и липсата на крепостничество в миналото.

Смята се, че студеното време обединява обществото. Студът насърчава развитието на взаимната помощ и кара хората да мислят как да подобрят положението си. Северните народи винаги са се отличавали с единство и войнственост.

Освен това, освен датчаните, скандинавците не познават крепостничеството. Тук робство никога не е имало. Такъв положителен исторически опит е оставил своя отпечатък: обикновените хора се доверяват на властимащите.

На богатите не се гледа като на потисници, а на бедните никога няма да се гледа като на губещи. Основата на просперитета са самите хора. Ако искат да живеят в богата, развита страна, тогава гражданите трябва да мислят не само за себе си, но и за своите сънародници.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.