Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Засяването“ на облаци ли е причината за наводнението в Дубай?

Дубай беше засегнат от рекордни наводнения през последните 24 часа, което предизвика въпроса дали практиката да се „засяват“ облаци може да е причината.

Климатът в тази част на света обикновено е много сух, но поройният дъжд наводни части от Дубай, превърна улиците в реки и затвори за известно време второто най-натоварено летище в света. Водният потоп предизвика въпроса дали програмата на Обединените арабски емирства за „засяване“ на облаци може да е причината за това бедствие.

Служители от Националния център по метеорология на страната заявиха пред CNN, че дъждът не е причинен от “засяване” на облаци. Освен ОАЕ, държави като Китай и САЩ също имат такива проекти за модификация на времето. Американската армия дори има проекти за модификация на времето за военни цели. В България също започнаха тестове за предизвикване на изкуствен дъжд с пръскане на сребърен йодид в атмосферата.

„Засяването“ на облаци ли е причината за наводнението в Дубай?
Снимка: Изследователска програма на ОАЕ за увеличаване на дъжда, Национален център по метеорология

Какво е „засяване“ на облаци?

Това е концепция за промяна на времето, при която се предизвиква изкуствено повече дъжд или сняг, отколкото биха паднали по естествен път. Облачните капчици не се образуват спонтанно. Влагата се нуждае от нещо, върху което да кондензира – като водата, която се образува по повърхността на студена чаша в горещ ден. Т.нар. кондензационни ядра в облака са малки частици във въздуха, върху които влагата може да се хване.

„Засяването“ на облаци добавя повече от тези частици към въздуха. Самолетите летят през съществуващите облаци и инжектират малки частици като сребърен йодид с цел създаване на повече вода или ледени капчици.

След като в облака се слеят достатъчно капчици, те стават тежки и падат на Земята като дъжд или сняг.

Естествените малки частици като прах и мръсотия обикновено служат като движеща сила за кондензирането на облаците и освобождаването на влагата. Сребърният йодид теоретично може да служи за същата цел.

Учените нямат единно мнение за ефикасността на този метод. Проучване от 2020 г., публикувано в Proceedings of the National Academies of Sciences, показва, че експеримент със засяване на облаци е довел до 10% повече валежи, отколкото биха паднали естествено.

Какъв обаче ефект може да има пръскането на сребърен йодид за околната среда? Изследване на испански учени, публикувано на сайта на Националния център за информация за биотехнологиите на САЩ, установява, че има риск от токсичност за почвата и сладководната флора и фауна при многократно пръскане на сребърен йодид с цел „засяване на облаци“. Ето какво пише в изследването:

Сребърният йодид (AgI ) е един от най-разпространените материали, използвани при засяване на облаци. Предишни проучвания за засяване на облаци заключиха, че AgI не е практически бионаличен в околната среда, а вместо това остава в почвите и седиментите, така че свободните количества Ag вероятно са твърде ниски, за да предизвикат токсикологичен ефект.

Нито едно от тези проучвания обаче не е разгледало продължителното използване на тази практика в същите географски райони и следователно потенциалния кумулативен ефект от AgI. Целта на това проучване е да се оцени рискът от остра токсичност, причинена от експозиция на AgI в лабораторни условия при очакваната концентрация в околната среда след многократно третиране върху почвата и водната флора и фауна.

За постигане на целите е оценена жизнеспособността на почвените бактерии Bacillus cereus и Pseudomonas stutzeri и оцеляването на почвения червей Caenorhabditis elegans, изложени на различни концентрации на сребърен йодид. Сладководните зелени водорасли Dictyosphaerium chlorelloides и цианобактериите Microcystis aeruginosa бяха изложени на сребърен йодид, като бяха оценени техните клетъчна жизнеспособност и фотосинтетична активност.

Резултатите от тестовете за токсичност предполагат, че AgI при облачно засяване може умерено да повлияе на биотата, живееща както в сухоземни, така и във водни екосистеми, ако облачното засяване се прилага многократно в определена област и в околната среда се натрупват големи количества сребърен йодид.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.