Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Затваря най-големият завод за слънчеви панели в Европа

В Германия ще бъде затворен най-големият завод в Европа за производство на слънчеви панели на швейцарската компания „Майер Бургер“, съобщи PV Magazine.

Заводът във Фрайберг, Саксония, отвори врати през 2021 г. и създаде около 500 работни места за града. Той е най-големият производител на слънчеви фотоволтаични панели в Европа. Собственикът обаче обяви намерението си да затвори завода до началото на април заради влошаването на пазарните условия в Европа.

„Майер Бургер“ планира да се концентрира върху американския пазар. Окончателното решение ще бъде взето до средата на февруари.

Германските производители на слънчева енергия отдавна говорят за ценови дъмпинг от конкурентите в Китай, както и за по-благоприятни пазарни условия в САЩ. Те призовават германските власти да подкрепят бизнеса, в противен случай страната ще загуби тази индустрия. Премиерът на Саксония Михаел Кречмер вече призова Берлин да предприеме спешни мерки за спасяването на предприятието. Германското министерство на икономиката заяви, че преговаря с „Майер Бургер“.

Управляващата коалиция в Германия вече отложи амбициозните планове за изграждане на електроцентрали с газови турбини и ще разчита на електроцентрали, работещи с въглища, през следващите години, съобщи Berliner Zeitung, позовавайки се на вътрешен документ на управляващата Социалдемократическа партия на Германия. Германската медия обяснява провала на плана за зелен преход на Берлин със следните причини:

„Това беше основният проект за зелена трансформация в Германия и може би най-амбициозният проект за енергийна политика на управляващата коалиция: след постепенното спиране на ядрената енергия и планираното ранно затваряне на въглищните централи, природният газ трябваше да се превърне в мост към нов, зелен свят на енергетиката в Германия. Тогава обаче започна конфликтът в Украйна. Това беше последвано от политиките на строги икономии, следвани от финансовия министър Кристиан Линднер, и накрая от бюджетната криза в края на 2023 г.“.

Още по темата: „Зеленият“ балон се пука: акциите на Siemens Energy се сринаха с 39% заради проблеми с ветрогенераторите им 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Провал за зелените идйоти и бизнесмени!!!! СОЛ.ПАНЕЛИТЕ ЦАПАТ СТОКРАТНО ПОВЕЧЕ ОТ КОЯТО И ДА БИЛО ДРУГА ЕНЕРГИЯ!

  2. Великият ЕС по пътя към дъното и забравата. Лакомите англосаксонци унищожават икономиката в Англия. Дебелите и ненаядни шваби изнесоха производството в Китай. Кога беше времето не изнесохте производството, в източна Европа. Но сега редите милиардерски сълзи. Събрахте цялата мързелива и анти християнска паплач от света. И сега ревете, че Европа застарява и изглупява. Още наливайте пари в Украйна, под командата хамериканскито гестапо. И накрая останалите истински европейци ще ви смажем, без значение в коя държава сте. Превете си сметката, да не ви сменят пак знамето на Райхстага.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.