Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зелената енергия ще произведе 9,8 милиона тона отпадъци, за които не се говори

Количеството отпадъци, натрупани след амортизацията на слънчеви панели и перки на ветрогенератори, може да бъде измерено в тонове. А индустрията, свързана с производството на зелена енергия, тепърва започва да расте.

Почти всички отработени слънчеви панели се озовават на сметищата, а много панели от първо и второ поколение вече се амортизират доста преди очаквания им 30-годишен живот.

Към това ще се добавят приблизително 9,8 милиона метрични тона панели в САЩ, които ще бъдат изхвърлени между 2030 и 2060 г., според проучване, публикувано в Science Direct.

Изхвърлянето на слънчев панел в депо в САЩ в момента струва около 1-2 долара. За да се рециклира същият този панел, цената е от $ 20 до $ 30, според оценка на PV Magazine.

Амортизираните части на вятърните турбини представляват подобно предизвикателство, като хиляди перки вече са изхвърлени в сметища и полета в Тексас, Уайоминг, Южна Дакота и Айова, пише Epoch Times.

Дължината на перките на вятърна турбина може е 60 метра или дори повече от размаха на крилата на Boeing 747, според Министерството на енергетиката на САЩ. Офшорните вятърни платформи са още по-големи.

В момента около 7000 перки се бракуват годишно в Съединените щати, според Дейвид Морган, главен стратегически директор на Carbon Rivers, базиран в Тенеси център за рециклиране на съвременни материали, цитиран от Epoch Times.

От всички отпадъци от стъклени влакна, които Carbon Rivers получава, перките на вятърните турбини са най-голямото предизвикателство, според Дейвид Морган. – „Те са много издръжлив, здрав материал. Те са големи и „тромави“ за боравене“.

Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) при бившия президент Доналд Тръмп идентифицира задаващите се проблеми с увеличаването на отпадъците от възобновяема енергия.

„Без стратегия за тяхното управление в края на жизнения цикъл така наречените зелени технологии като слънчеви панели, батерии за електрически превозни средства и ветрогенератори в крайна сметка ще поставят същите нежелани тежести върху нашата планета и икономика като конвенционалните“, коментира бившият администратор на EPA Андрю Уилър.

Разширяване на индустрията

Тъй като така наречената индустрия за възобновяема енергия се разширява – до голяма степен поради огромните субсидии от администрацията на Байдън – същото важи и за отпадъците от ВЕИ.

Капацитетът за производство на слънчева енергия се очаква да се увеличи с повече от 38% през 2024 г., според доклад от 12 декември 2023 г. на Администрацията за енергийна информация (EIA), правителствена агенция на САЩ. Капацитетът на вятърната енергия се очаква да нарасне с 4,4%.

Въпреки този забележим скок в разгръщането на системи за възобновяема енергия, американското производство на електроенергия през 2022 г. е предимно (около 60,4%) от изкопаеми горива – въглища, природен газ, петрол и други газове, според EIA.

Възобновяемите енергийни източници представляват около 21,3%, а 18,2% са от ядрената енергия.

Слънчевите панели имат живот до 30 години. Немалко екоорганизации предупреждават за екологичните последствия след изхвърлянето им.

„Ако слънчевата и ядрената енергия произвеждат същото количество електроенергия през следващите 25 години, което ядрената произведе през 2016 г., и отпадъците се подреждат на футболни игрища, ядрените отпадъци ще достигнат височината на Наклонената кула в Пиза. Слънчевите отпадъци обаче ще достигнат височината на два Евереста“, предупреди калифорнийската организация Environmental Progress.

Броят на амортизираните перки на вятърни турбини се очаква да достигне 9000 годишно през следващите пет години, според анализ от 2022 г., публикуван от Chemical and Engineering News.

Е-отпадъци

Размерът на електронните отпадъци нараства с експоненциална скорост. Това е най-бързо растящият поток от твърди отпадъци в света и включва възобновяеми елементи като слънчеви панели и батерии за електрически превозни средства.

Само малка част от тях се рециклират.

Анализ от 2019 г. показа, че от 53,6 милиона тона електронни отпадъци, произведени в световен мащаб, едва 17% са били рециклирани.

„Хората мислят, че пластмасата е „страшилището“ сред отпадъците, но електронните отпадъци растат“, коментира пред The Epoch Times Пол Уилямс, вицепрезидент по комуникациите на компанията за рециклиране ERI.

Още по темата: Катастрофата с „нетната нула“ във Великобритания и измамата с вятърната енергия

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. За което писах миналата година сега вие го пишете.ЗЕЛЕНИТЕ ИДЙОТИ НИ ЛЪЖАТ И ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТОВА МНОГО ПАРИ!ЗАПАДА ПРОПАДНАЛ НАГЪЛ!

  2. Защо не пишете до 2030-2060 година колко ядрени отпадъци ще бъдат изхвърлени и къде и колко години трябва да се съхраняват, колко пари ще струва съхранение,транспорт и охрана на обектите с ядрени отпадъци. Колко згурия ще произведат въглищните централи и колко въглероден двуокис и прахови частици ще бъдат изхвърлени, каква част от дъждовете ще станат киселинни и върху каква територия ще паднат. Всичко ново трябва първо да бъде отхвърлено. Когато са направили първия парен локомотив всички са викали това тежкото нещо не може да тръгне, когато е тръгнал започнали да викат това тежкото нещо не може да спре

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.