Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Зелената сделка“ е пред провал: Европейската народна партия иска отмяна на забраната на коли с бензинов и дизелов двигател

Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), заяви, че забраната на ЕС за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г. е „грешка“ и обеща, че партията ще обсъди отмяна на решението в „следващите дни“.

Това беше първото нещо, споменато от Манфред Вебер, докато излизаше от бурно парти в изборната нощ в Брюксел, пред репортер на „Политико“. Неговата партия взема най-много места в Европейския парламент на изборите.

Забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене през 2035 г. беше централен стълб на плана на „Зелената сделка“ за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, които според Брюксел са причина за изменение на климата.

Обетът доведе до пълния обрат, който се случи след последните избори за ЕС през 2019 г., когато всички лидери, с изключение на крайната десница, се състезаваха за доверието на зелените, докато активистите за климата маршируваха по улиците.

Сега плановете на ЕС за ограничаване на глобалното затопляне са подложени на атака след евроизборите, тъй като партиите вдясно се увеличиха, докато европейските Зелени се сринаха.

Петер Лизе, водещият депутат на ЕНП за климата, заяви, че резултатите от евроизборите потвърждават визията на неговата партия за по-малко рестриктивна „Зелена сделка“ – знаковият план на ЕС за нулиране на въглеродните емисии до 2050 г.

„Ще трябва да направим някои корекции. Забраната на двигателите с вътрешно горене – това трябва да отпадне“, каза той. Друга критична област ще бъде селското стопанство, което ЕНП обеща да защитава от по-агресивната политика за климата на ЕК.

Няма да е толкова лесно обаче. Отмяната на забраната за автомобили би противоречала пряко на водещия кандидат на ЕНП, Урсула фон дер Лайен, която въведе забраната и я подкрепи, докато водеше кампания за втори петгодишен мандат като председател на изпълнителния орган на ЕС. Всеки ход за премахване на закона също ще започне пълномащабна война с левите партии, които подкрепиха този ход.

Едно вече е сигурно, според Лизе: „Няма да има повече решения, взети без ЕНП“.

Още по темата: „Зеленият“ водород увеличава двойно теча на газ в дома в сравнение с природния газ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.