Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Зелените“ политики на ЕС водят до деиндустриализация на Европа (доклад)

Високите цени на електроенергията заради „зелените“ политики и санкциите срещу по-евтиния руски газ са довели до рязък спад в потреблението на електроенергия през 2023 г. Три ключови индустриални сектора – химикали и нефтохимикали, желязо и стомана, хартия и целулоза – са ограничили консумацията на електроенергия, т.е. са намалили производството или са фалирали заради непосилните цени.

Проучване, публикувано на 7 февруари от „енергиен мозъчен тръст Ember“ (защитници на „зелените“ политики), използващо данни на Международната агенция по енергетика (IEA), показва, че общото потребление на електроенергия в Европа е спаднало с 3,4% от 2022 до 2023 г.

Спадът на глава от населението е 3,6%, но проучването на Ember съобщава с радост, че по-голямата част от намалението идва от съкращения в потреблението на енергия от индустриите. Докладът Ember иначе ликува, че вятърът и слънчевата енергия са генерирали 27% от електроенергията в ЕС през 2023 г. и че спадът е изцяло в производството на въглища и газ.

На фона на енергийната криза търсенето на електроенергия в ЕС е намаляло с 6,4% (-186 TWh) от 2021 г. до 2023 г., като малко над една трета (38%) е причинено от спад в промишленото потребление на електроенергия.

Изчисленията показват спад от 70 TWh в общото промишлено потребление на електроенергия от 2021 г. до 2023 г. От този спад 80% идват от три ключови сектора: химикали и нефтохимикали, желязо и стомана, хартия и целулоза.

Енергийната криза е намалила търсенето на електроенергия в почти всяка страна. Словакия и Румъния отбелязват най-голям спад с над 10%.

Последните месечни данни показват, че спадът в търсенето на електроенергия вече се е стабилизирал. След 21 месеца спадовете спряха през октомври 2023 г. и се наблюдава слабо покачване. Това обаче според анализатори съвпада с времето, в което пазарът започна по-активно да заобикаля ограниченията за внос на руски фосилни горива.

Междувременно индустрията с ветрогенераторите отбелязва повишаване на разходите по цялата верига на доставки и също така се съобщава за технически проблеми с някои вятърни турбини, пише в доклада.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.