Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Зеленият“ водород увеличава двойно теча на газ в дома в сравнение с природния газ

Смесването на до 20% водород в газовите мрежи – както много оператори се надяват да направят – може значително да увеличи течовете от домакински уреди като готварски печки и бойлери. Това представлява риск за човешкото здраве и заличава ползата за климата от използването на скъпия, но „зелен“ водород, съобщи специализираният сайт Hydrogen Insight.

Тестове, проведени в сертифицирана от Великобритания лаборатория, поръчани от екологичната организация с нестопанска цел Environmental Coalition on Standards (Ecos), установяват, че използването на 20% водород в метановите смеси води до удвояване на течовете от домакински газови печки в сравнение с онези, които използват само природен газ, при нормални домашни условия.

Бойлери, тествани от учени от Обединеното кралство в Enertek International, отбелязват увеличение на емисиите средно с 44%.

Тестът установява, че дори течове от само 0,7% – вероятно в повечето домове през повечето дни – биха причинили допълнителни годишни емисии на парникови газове, еквивалентни на 574 538 тона въглероден диоксид, ако се приложат към всички домакинства в ЕС, и 155 755 тона в Обединеното кралство, еквивалентно спрямо емисиите от съответно 300 000 и 84 000 автомобила, задвижвани с изкопаеми горива.

Tова означава, че ползата за климата от смесването на 20% водород в газа – оценено на 7% намаление на емисиите поради по-ниската обемна енергийна плътност на H2 в сравнение с изкопаемия газ – ще бъде ефективно унищожено от изтичането.

За експериментите са използвани чисто нови уреди, закупени в Обединеното кралство, като течовете са измерени чрез загуба на налягане. Тестовете са проведени както на студено (уредите са изключени и са на стайна температура), така и на горещо (уредите първо се нагряват, след това се тестват, докато са изключени), но Ecos публикува само резултати от студения тест.

Шестте модела готварски печки са загубили средно 2,7 милибара налягане на час с водородната смес, в сравнение с 1,1 милибара на час само с метан, 2,4 пъти по-бързо.

При тестваните котли има увеличение на течовете на водородна смес до средно 3,8 милибара на час, в сравнение с 2,7 милибара на час при използване на газ.

„Водородът от възобновяеми източници вероятно може да ни помогне да декарбонизираме тежката промишленост, международното корабоплаване и полетите на дълги разстояния, но с дългия списък от проблеми за здравето, безопасността, околната среда и разходите, той няма място в домовете ни“, каза програмният мениджър на Ecos Марко Грипа. – „Защо да се фокусираме върху това неработещо решение, когато вече има ясен победител? Захранваните с електричество термопомпи и индукционните котлони са по-чистата, по-здравословна и по-безопасна алтернатива на газа в домашни условия.“

Миналата седмица ЕС прие своя Пакет за декарбонизация на водорода и газа, който задължава операторите на газови мрежи да приемат смеси от до 5% водород, със 75% тарифна отстъпка за водород и възобновяеми газове, влизащи в мрежата. Пакетът препоръчва добавянето на водород да се използва за промишлена декарбонизация, а не за битово отопление.

Правителството на Обединеното кралство до голяма степен се отказа от плановете си да подтикне към използване на водород в битовото отопление, но все още финансира такова изпитание с H2  в шотландската община Файф.

Дистрибуторите на газ твърдят, че техните мрежи могат да се справят с до 20% водород, без опасения за безопасността, но испанската газова асоциация Sedigas изчисли миналата година, че подобна смес ще изисква 703 милиона евро за модернизация на инфраструктурата само в Испания.

Метанът е 84-86 пъти по-мощен парников газ от CO2 за период от 20 години, докато самият водород е индиректен парников газ, който е около 36 пъти по-мощен от въглеродния диоксид за 20 години.

Още по темата: Проектът „Водородна долина bLion“ заплашва да остави Стара Загора не само без въглищна централа, но и без вода 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Просто някакви самоизбрани кретени, които нямам идея защо всички наричат „елит“, искат да изтрепят колкото се може повече хора с всички възможни средства. И не само нас, изобщо всичко живо. Неслучайно Д. Айк ги нарича „death cult“ – поклонници на смъртта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.