Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски и кабинетът му засекретиха доходите си по време на войната

Заплатите в кабинета на президента Зеленски за 2022 г. няма да бъдат оповестявани до края на военното положение в Украйна, съобщиха от Държавното управление за въпроси в отговор на запитвания на украинската агенция Фокус. Заплатите на Володимир Зеленски, Кирил Тимошенко, Олег Татаров и Ростислав Шурма ще останат неизвестни.

Държавната администрация няма да разкрива заплатите на президента на Украйна Володимир Зеленски, ръководителя на канцеларията на президента Андрий Йермак и неговите заместници за 2022 г. до края на военното положение в страната. Това се посочва в отговорите на агенцията на запитване на Фокус .

Причината е указ на държавния глава за продължаване на военното положение в Украйна. Поради „форсмажорни обстоятелства“ разглеждането на въпроса за заплатата на Зеленски е отложено до края на военното положение, отговори администрацията.

Зеленски и кабинетът му засекретиха доходите си по време на войната

Заплатата на президента на Украйна Володимир Зеленски за 2022 г. е засекретена. Източник: focus.ua

Зaсекретена е и заплатата за 2022 г. на ръководителя на канцеларията на президента Андрий Йермак и десет негови заместници, включително Кирил Тимошенко, Олег Татаров и Ростислав Шурма. Заплатите на Мария Витушок, началник на офиса на президента, и Сергей Никифоров, прессекретар на президента, също остават неизвестни. Причината е същата – действието на военното положение в страната.

Остава неизвестна и заплатата на съветниците на Йермак и президентската канцелария за цялата 2022 г., включително Михайло Подоляк и Олексий Арестович.

Година по-рано в отговор на запитване на Фокус Службата за държавна сигурност съобщи, че през 2021 г. Володимир Зеленски е спечелил над 330 000 гривни като президент на Украйна. Размерът на данъка, платен от заплатата, възлиза на повече от 65 хиляди гривни. За 2021 г. Андрий Йермак е получил около 564 000 гривни заплата, от които близо 110 000 гривни са платени данъци.

По-рано украинската агенция Фокус разкри, че през 2022 г. секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексий Данилов е спечелил 1,2 милиона гривни. Високопоставеният чиновиник получава бонуси, които понякога възлизат на 300% от заплатата. За 2021 г. заплатата на Данилов възлиза на 911,7 хиляди гривни, включително бонуси и надбавки.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.