Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски и кабинетът му засекретиха доходите си по време на войната

Заплатите в кабинета на президента Зеленски за 2022 г. няма да бъдат оповестявани до края на военното положение в Украйна, съобщиха от Държавното управление за въпроси в отговор на запитвания на украинската агенция Фокус. Заплатите на Володимир Зеленски, Кирил Тимошенко, Олег Татаров и Ростислав Шурма ще останат неизвестни.

Държавната администрация няма да разкрива заплатите на президента на Украйна Володимир Зеленски, ръководителя на канцеларията на президента Андрий Йермак и неговите заместници за 2022 г. до края на военното положение в страната. Това се посочва в отговорите на агенцията на запитване на Фокус .

Причината е указ на държавния глава за продължаване на военното положение в Украйна. Поради „форсмажорни обстоятелства“ разглеждането на въпроса за заплатата на Зеленски е отложено до края на военното положение, отговори администрацията.

Зеленски и кабинетът му засекретиха доходите си по време на войната

Заплатата на президента на Украйна Володимир Зеленски за 2022 г. е засекретена. Източник: focus.ua

Зaсекретена е и заплатата за 2022 г. на ръководителя на канцеларията на президента Андрий Йермак и десет негови заместници, включително Кирил Тимошенко, Олег Татаров и Ростислав Шурма. Заплатите на Мария Витушок, началник на офиса на президента, и Сергей Никифоров, прессекретар на президента, също остават неизвестни. Причината е същата – действието на военното положение в страната.

Остава неизвестна и заплатата на съветниците на Йермак и президентската канцелария за цялата 2022 г., включително Михайло Подоляк и Олексий Арестович.

Година по-рано в отговор на запитване на Фокус Службата за държавна сигурност съобщи, че през 2021 г. Володимир Зеленски е спечелил над 330 000 гривни като президент на Украйна. Размерът на данъка, платен от заплатата, възлиза на повече от 65 хиляди гривни. За 2021 г. Андрий Йермак е получил около 564 000 гривни заплата, от които близо 110 000 гривни са платени данъци.

По-рано украинската агенция Фокус разкри, че през 2022 г. секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексий Данилов е спечелил 1,2 милиона гривни. Високопоставеният чиновиник получава бонуси, които понякога възлизат на 300% от заплатата. За 2021 г. заплатата на Данилов възлиза на 911,7 хиляди гривни, включително бонуси и надбавки.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.