Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски иска още оръжия за 55 милиарда долара

Украйна се нуждае от десетки американски батареи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, ако се надява да защити инфраструктурата и войските си на бойното поле срещу руското въздушно превъзходство, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за Wall Street Journal. Общата цена на искането му надхвърля размера на парите, които Вашингтон вече е похарчил за военна помощ за Киев.

През май Киев заяви, че войските му са успели да прихванат руска хиперзвукова ракета „Кинжал“ с помощта на система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Москва отрече тези твърдения, добавяйки, че Украйна рутинно преувеличава ефективността на своята противовъздушна отбрана.

В интервюто Зеленски твърди, че ще са необходими до 50 батареи „Пейтриът“, за да се защитят достатъчно украинските градове и нейните войски на бойното поле преди планираната контраофанзива. Започването на операцията без такава противовъздушна отбрана означава, че „голям брой войници ще загинат“, каза той. „Всички отлично знаят, че всяка контраофанзива без въздушно превъзходство е много опасна“, добави президентът.

Всяка батерия „Пейтриът“ струва около 1,1 милиарда долара, според оценките на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания (CSIS), цитиран от Forbes. Така общата цена на искането на Зеленски се изразява в пакет от военна помощ на стойност 55 милиарда долара, което е повече от общата сума на американската военна помощ, отпусната на Киев досега.

Вашингтон предостави на Украйна военна помощ на стойност 37 милиарда долара от февруари миналата година. Това досега е включвало само две батареи „Пейтриът“. Украинските ВВС потвърдиха, че и двете са на бойно дежурство през април.

Киев многократно е искал от западните си поддръжници повече системи за противовъздушна отбрана, както и самолети западно производство – нещо, което САЩ и техните съюзници не бяха склонни да предоставят доскоро. Проблемите на Украйна с противовъздушната отбрана бяха разкрити в предполагаемо класифицирани оценки на Пентагона, изтекли онлайн. Анализ в края на февруари прогнозира, че повечето видове съветски ракети ще изчезнат до май, според Wall Street Journal.

В края на април украинският министър на отбраната Алексей Резников призна, че ракетните запаси на Украйна за съветските системи за противовъздушна отбрана се изчерпват. „Трябва да ги попълним с нещо друго“ каза тогава Резников.

Освен „Пейтриът“ САЩ и държави от НАТО предоставиха на Украйна и други системи за противовъздушна отбрана, включително произведените в САЩ NASAMS и германските ракетни системи за противовъздушна отбрана IRIS-T. През февруари 2023 г. ръководителят на Асоциацията на германските въоръжени сили полковник Андре Вюстнер предупреди, че военната помощ на стойност 2 милиарда долара, която Берлин предостави на Киев, е оставила германските военни с недостиг на основно оборудване.

Германия изпраща две системи за противовъздушна отбрана в Киев, решение, което може да остави столицата Берлин незащитена, заяви наскоро и Армин Папергер, главен изпълнителен директор на водещия германски изпълнител на военни поръчки Rheinmetall.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.