Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски лиши от гражданство 13 украински свещеници, Москва го обвини в сатанизъм

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за лишаване от гражданство на 13 свещеници от Украинската православна църква, която до месец май беше подчинена на Московската патриаршия, но официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, съобщи украинското издание „Ляв бряг“.

Според изданието един от лишените от гражданство е Тулчинския и Брацлавски митрополит Йонофан, срещу когото, както съобщиха по-рано украински медии, Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е повдигнала обвинение за разпалване на вражда, след което той влезе в болница заради сърдечни проблеми. Изданието споменава сред лишените от гражданство и името на викария на Тулчинската епархия, Ладижинския епископ Сергий.

„Ляв бряг“ уточнява, че 13-те украинските свещеници са били лишени от гражданство съгласно указ на Зеленски от декември 2022 г., който не фигурира на официалния сайт на украинския държавен глава, посочва ТАСС.

Според медията в Украйна указите за лишаване от гражданство не се обнародват, тъй като съдържат лична информация. „Ляв бряг“ посочва, че Държавната имиграционна служба на Украйна вече е получила уведомление за лишаването от гражданство на 13 свещеници от УПЦ и те могат впоследствие да бъдат депортирани от страната.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече сатанизъм решението на украинския президент Зеленски за лишаване от гражданство на 13 свещеници от УПЦ.

Още по темата: Службата за сигурност на Украйна нахлу в манастир заради проруска църковна песен

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.