Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски подписа закон за цензура на украинските медии

Володимир Зеленски подписа спорно законодателство, което значително ще разшири регулаторната власт на правителството за цензура на новинарските медии, мярка, за която журналистите предупредиха, че може да подкопае свободата на пресата, съобщи New York Times.

Зеленски, чиято администрация е критикувана за подкопаване на свободата на пресата, нареди изготвянето на закон, увеличаващ медийната регулация през 2019 г.

Мярката беше приета от украинския парламент по-рано този месец заедно с редица други законопроекти, които според депутатите са имали за цел да помогнат на страната да изпълни законодателните условия на Европейския съюз за членство. Законопроектите включваха мерки за защита на правата на националните малцинства. Зеленски подписа законопроекта за регулиране на медиите в навечерието на Нова година, съобщиха украинските медии.

Законопроектът за регулиране на медиите разширява правомощията на държавния регулатор на радиоразпръскването на Украйна, Националния съвет за телевизионно и радиоразпръскване, за да обхване онлайн и печатните новинарски медии. Той дава на регулатора правомощия да глобява медии, да отнема лицензите им, временно да блокира определени онлайн медии без съдебна заповед и да изисква от социалните медийни платформи и гиганти за търсене като Google да премахват съдържание, което нарушава закона, съобщиха украинските  медии.

Украински журналисти заявиха, че новият закон далеч надхвърля това, което изисква Европейският съюз. Те обвиниха правителството, че използва задълженията за членство като претекст да поеме по-голям контрол над пресата.

Медийният законопроект предизвика и международни критики, докато беше обсъждан в парламента. През юли генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес нарече регулацията на законопроекта „принудителна“ и „достойна за най-лошите авторитарни режими“. Комитетът за защита на журналистите, неправителствена организация, която защитава свободата на пресата по целия свят, призова украинските депутати да се откажат от законопроекта през септември, заявявайки, че той затяга „правителствения контрол върху информацията в момент, когато гражданите се нуждаят най-много от нея“.

Националният съюз на журналистите на Украйна предупреди в изявление преди парламентарното гласуване, че законопроектът ще помогне да се подкопаят свободите, които „отличават социалната система на Украйна от режима на диктаторска Русия“.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Евхения Кравчук контрира обвинението, че поддръжниците са използвали изискванията на ЕС като прикритие за опит за ограничаване на свободата на пресата, твърдейки, че мащабните промени в медийното законодателство на Украйна са закъснели.

„Разбира се, този законопроект е дори по-широк от директивата на ЕС, защото трябваше да променим и модернизираме медийното си законодателство, което не е променяно от 16 години“, каза тя в изявление след приемането на законопроекта. – „То беше прието още когато изобщо нямаше интернет.“

Още по темата:

Зеленски премахва антикорупционния надзор, в Украйна вече нямало корупция

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.