Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски поиска $135 млн. от Запада за провеждане на избори в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че избори могат да се проведат по време на война, ако партньорите си поделят разходите, законодателите одобрят и всички стигнат до урните.

Това дойде в отговор на призивите на американски сенатор тази седмица за обявяване на избори през 2024 г.

В момента не могат да се провеждат избори в Украйна при военно положение, което трябва да се удължава на всеки 90 дни.

Понастоящем законът трябва да изтече на 15 ноември – което е след нормалната дата за парламентарни избори през октомври, но преди президентските избори, които трябва да се проведат през март 2024 г.

Висши американски законодатели посетиха Киев миналата сряда, 23 август.

Сред тях беше сенатор Линдзи Греъм, който похвали борбата на Киев срещу руския президент Владимир Путин, но каза, че страната трябва да покаже, че е различна, като проведе избори по време на война.

Зеленски обясни, че е обсъдил въпроса с Греъм, включително въпроса за финансирането и необходимостта от промяна на закона.

Хората на Запад, които призовават Украйна да проведе избори по време на войната, трябва да са готови да платят милиони долари и да „поемат рискове“ на фронтовата линия, за да гарантират, че бюлетините са легитимни, заяви президентът Владимир Зеленски.

„Много бързо дадох на Линдзи много прост отговор“, каза той пред украинския канал 1+1.

По време на телевизионното интервю Зеленски отговори на критиките и предложи цена за провеждане на президентски избори догодина. Украинският лидер специално се позова на коментарите на американския сенатор Линдзи Греъм по време на посещението му в Киев миналата седмица.

„Попитах го: Готови ли сте да ми дадете пет милиарда?“ каза Зеленски, описвайки разговора си с американския политик.

Зеленски не изясни валутата, за която говори, но 5 милиарда украински гривни се се равняват на около 135 милиона долара. Сумата съвпада и с неотдавнашна оценка на украинските власти за това колко ще струва провеждането на президентски избори догодина. Освен това Зеленски предположи, че сумата за необходимата помощ може да е още по-висока.

„Не моля за нищо. Няма да провеждам избори на кредит. Нито пък ще взема пари от [финансирането за] оръжия и ще ги раздам за избори“, обясни украинският президент.

„Най-важното е: нека тогава да рискуваме заедно, как иначе? Наблюдателите [на изборите] ще трябва да бъдат в окопите“, добави той.

Греъм обсъди ситуацията по време на брифинг в Киев, като каза: „Искам да видя тази страна да има свободни и честни избори, дори когато е под атака“.

Зеленски твърди, че е обяснил ситуацията на американския сенатор, който се е съгласил с неговите доводи.

Той заяви, че няма да се противопостави на избори при условие, че западните държави са готови да удължат необходимото финансиране и да рискуват живота си, и ако украинският парламент съответно измени закона.

По време на телевизионното си интервю в неделя украинският лидер предположи, че критиките за липсата на избори са маневра за подкопаване на подкрепата на САЩ за Киев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.