Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски постави ултиматум на НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски ще пропусне срещата на НАТО в Литва през юли, освен ако алиансът не предостави на Киев гаранциите за сигурност и срок за присъединяване на Украйна, съобщи Financial Times.

Зеленски „даде ясно да се разбере на лидерите на НАТО, че няма да присъства на срещата на върха във Вилнюс без конкретни гаранции за сигурност и пътна карта за присъединяване“, посочва вестникът.

Украйна официално подаде молба за присъединяване към НАТО през септември 2022 г. с аргумента, че колективната отбрана, която предоставя на членовете, е необходима за сигурността на Киев срещу Русия. Член 5 от Северноатлантическия договор гласи, че въоръжено нападение срещу един член на НАТО се счита за нападение срещу всички тях.

Докато кандидатурата на Украйна беше силно подкрепена от скандинавските и балтийските държави, както и от Полша, френският президент Еманюел Макрон предположи в сряда, че на Киев може да бъде предложено „нещо средно между сигурността, предоставена на Израел, и пълноправното членство“.

FT цитира четирима неназовани служители през април, които заявиха, че САЩ и Германия са против предлагането на Киев на „по-дълбоки връзки“ с алианса, включително потенциална пътна карта.

„Ще търсим начини да подкрепим евроатлантическите стремежи на Украйна, но точно сега непосредствените нужди в Украйна са практични и затова трябва да се съсредоточим върху изграждането на отбранителни и възпиращи способности на Украйна“. Това заяви миналия месец Дерек Хоган от Държавния департамент на САЩ, отговарящ за европейските въпроси.

Литовският премиер Ингрида Симоните, която ще бъде домакин на събитието на НАТО на 11-12 юли, заяви, цитирана от Ройтерс, че би било „много тъжно“, ако някой може да тълкува резултата от срещата на върха във Вилнюс като „победа на Русия“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.