Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски се оплака, че войната в Газа „отнема фокуса“ от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че войната в Близкия Изток между Израел и палестинците „отнема фокуса“ от конфликта в Украйна.

Украинският президент направи това изказване на пресконференция в Киев, докато стоеше до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Разбира се, ясно е, че войната в Близкия Изток, този конфликт, отнема фокуса, каза Зеленски, цитиран от France24.

Той започна изказването си, като коментира ситуацията на първа линия, която не се е променила значително от много месеци. „Мина време, хората са уморени… Но това не е патова ситуация“, каза Зеленски.

„Никой сред нашите партньори не ни притиска да седнем с Русия, да разговаряме с нея и да й дадем нещо“, добави той, след като през последните дни се появиха съобщения, че Вашингтон проучва възможни отстъпки за руснаците зад кулисите.

Зеленски заяви, че „целта на Русия“ е да отклони глобалния фокус от войната в Украйна. „Вече сме били в много трудни ситуации, когато почти нямаше фокус върху Украйна“, каза той, преди да добави: „Абсолютно съм сигурен, че ще преодолеем това предизвикателство“.

Вече месец кризата в Газа напълно доминира заглавията. През последните седмици новините за Украйна-Русия всъщност се изплъзнаха от водещите заглавия на световните медии.

На пресконференцията си с Урсула фон дер Лайен Зеленски също се опита да се противопостави на песимистични заглавия в медиите за Украйна.

Той отхвърли като невярна информацията на NBC, че американски и европейски представители са започнали да оказват натиск върху Киев за възможни мирни преговори с Москва. „Не знам кой публикува това и за какво,“ каза Зеленски.

Проукраинската подкрепа на американската общественост също охладня, съобщи ZeroHedge: ново проучване на „Галъп“ установи, че 41% казват, че САЩ правят твърде много за Украйна – голям скок от 29%, които заявиха това през юни. Много американци смятат, че парите трябва да се използват за подобряване на условията у дома.

Все по-голям брой републиканци в Конгреса се противопоставят на плана на Байдън за 61 милиарда долара допълнително финансиране за войната в Украйна. Тактиката на Байдън за съвместно искане за финансиране, което съчетава помощта за Украйна с помощта за Израел, е под въпрос, тъй като републиканците в Камарата на представителите настояват за отделни гласувания.

Подкрепата на Вашингтон за бомбардировките на Газа от Израел допълнително натоварва вече изцедения от Украйна американски арсенал. Десетки хиляди артилерийски снаряди, които бяха предназначени за Украйна, се пренасочват към израелските отбранителни сили.

Още преди „Хамас“ да нападне Израел, растящият недостиг на конвенционални снаряди за войната в Украйна накара Байдън да даде на Зеленски снаряди с обеднен уран, предизвиквайки широк международен отзвук.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.