Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски призна, че лично е отказал да изпълни Минските споразумения за мир в Донбас

Украинският президент Владимир Зеленски лично е отказал да изпълни споразуменията от Минск от 2015 г. – пътна карта за мир в източната част на страната, която беше съвместно договорена от Германия и Франция. Той направи признанието в интервю за Der Spiegel, докато продължава обиколката си из Европа.

Зеленски заяви, че разглежда споразуменията като „отстъпка“ от страна на Украйна и нито веднъж не се е стремял да ги приложи. Вместо това те бяха използвани само за размяна на затворници с двете отцепнически републики в Донбас.

Президентът твърди, че открито е казал това на тогавашния германски канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и руския президент Владимир Путин още през 2019 г., като всички те са били „изненадани“.

„Но що се отнася до Минск като цяло, казах на Еманюел Макрон и Ангела Меркел: „Не можем да го приложим по този начин“, заяви Зеленски. „Казах (на Путин) същото като на другите двама. Те бяха изненадани и казаха: „Ако знаехме предварително, че ще промените смисъла на нашата среща, тогава щеше да има проблеми още преди срещата на върха“.

Споразуменията от Минск, първоначално сключени с посредничеството на Франция и Германия през 2014 г. и допълнително разширени през 2015 г., предвиждаха пътна карта за помирение между Украйна и донбаските републики Донецк и Луганск. Двата региона се разбунтуваха срещу новите власти в страната след Майдана през 2014 г. в Киев, който свали президента Виктор Янукович. Неуспехът на Украйна да приложи споразумението, което щеше да доведе до реинтеграция на отцепническите територии със страната, но запазване на специален статут, в крайна сметка доведе до продължаващия конфликт.

След избухването на военните действия в Украйна множество политици си приписаха заслугата за провала на споразуменията от Минск, признавайки, че те са просто уловка, за да се даде време на Украйна да изгради армията си. Бившият украински президент Пьотр Порошенко беше първият, който призна миналата година, че Киев никога не е възнамерявал да ги спазва и е използвал мирните споразумения, за да „създаде мощни въоръжени сили“.

Меркел и бившият френски президент Франсоа Оланд също потвърдиха, че това всъщност е истинската цел на сделката.

Москва коментира тези признания като доказателство, че преговорите са проведени недобросъвестно и че украинското правителство и неговите поддръжници винаги са възнамерявали споразуменията от Минск да се провалят и кризата в Донбас да бъде решена със сила. Русия твърди, че войната в Украйна, започнала миналия февруари, е изпреварила офанзива, планирана от Киев с помощта на НАТО.

Още по темата: Бившият френски президент: Западът излъга Русия за Минските споразумения, за да превъоръжи Украйна

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.