Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски се скара на арабските лидери, че пазят неутралитет

„Някои арабски лидери пренебрегват незаконното поведение на Русия в Украйна“, заяви президентът Володимир Зеленски на срещата на върха на Арабската лига. Той отправи критиката си към арабските лидери на срещата на организацията в Джеда, Саудитска Арабия.

Без да споменава имена, Зеленски отбеляза, че някои присъстващи „имат различно виждане за войната на наша земя“.

„За съжаление, има някои по света и тук, сред вас, които си затварят очите за клетките с на военнопленници и незаконните анексии“, настоя президентът. „Тук съм, за да може всеки да погледне честно. Колкото и да се опитват руснаците да влияят на другите, все пак трябва да има независимост“.

За разлика от много западни страни арабските държави отказаха да наложат санкции на Москва заради войната. Богатите на петрол страни в Персийския залив работят с Москва чрез ОПЕК+, за да въведат координирани съкращения на производството, предизвиквайки критики от Вашингтон, който се стреми да ограничи износа на петрол от Русия.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви, че Рияд вижда себе си като потенциален посредник за мир. „Потвърждаваме готовността на кралството да продължи да посредничи в усилията между Русия и Украйна и да подкрепи всички международни усилия, насочени към разрешаване на кризата политически по начин, който допринася за постигането на сигурност“, каза той, цитиран от „Ал Джазира“.

Миналата година Саудитска Арабия и ОАЕ помогнаха за договарянето на размяна на затворници между Киев и Москва.

Бин Салман разговаря с руския президент Владимир Путин по телефона миналия месец. „По време на приятелския и конструктивен разговор лидерите  договориха да укрепят отношенията между двете страни, съобщиха тогава от Кремъл.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.