Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски смени посланика на Украйна в България заради по-слабо влияние

Президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде  указ за освобождаването на Виталий Москаленко от поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България и назначи на негово място Олеся Илашчук, става ясно от друг указ, публикуван на сайта на президентството, съобщава БТА.

Това не е единствената смяна на украински посланик по света. Така например с поста си се разделя ръководителят на мисията в Латвия, освен това страната има нови дипломатически представители в Обединените арабски емирства и Бахрейн, както и в Перу.

В редовното си видеообръщение Зеленски заяви, че украинските дипломати ще се съсредоточат върху държави, в които Украйна има по-малко влияние, особено в по-слабо развитите. „Там има колосален икономически потенциал и значителни дипломатически възможности“, каза украинският президент.

Той обърна внимание на гласовете в подкрепа на Украйна от развиващите се страни в Общото събрание на ООН. Украйна се опитва да привлече африканските страни за своята кауза, като насърчава хуманитарна зърнена инициатива за облекчаване на глада в уязвимите страни, отбелязва Ройтерс.

„Ние преразглеждаме отношенията си с десетки африкански държави“, каза Зеленски по-рано в петък по време на конференция на украинските посланици по света, състояла се в Киев. „През следващата година трябва да ги засилим“, допълни той.

Източник:БТА
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.