Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски смени посланика на Украйна в България заради по-слабо влияние

Президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде  указ за освобождаването на Виталий Москаленко от поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България и назначи на негово място Олеся Илашчук, става ясно от друг указ, публикуван на сайта на президентството, съобщава БТА.

Това не е единствената смяна на украински посланик по света. Така например с поста си се разделя ръководителят на мисията в Латвия, освен това страната има нови дипломатически представители в Обединените арабски емирства и Бахрейн, както и в Перу.

В редовното си видеообръщение Зеленски заяви, че украинските дипломати ще се съсредоточат върху държави, в които Украйна има по-малко влияние, особено в по-слабо развитите. „Там има колосален икономически потенциал и значителни дипломатически възможности“, каза украинският президент.

Той обърна внимание на гласовете в подкрепа на Украйна от развиващите се страни в Общото събрание на ООН. Украйна се опитва да привлече африканските страни за своята кауза, като насърчава хуманитарна зърнена инициатива за облекчаване на глада в уязвимите страни, отбелязва Ройтерс.

„Ние преразглеждаме отношенията си с десетки африкански държави“, каза Зеленски по-рано в петък по време на конференция на украинските посланици по света, състояла се в Киев. „През следващата година трябва да ги засилим“, допълни той.

Източник:БТА
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.