Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски уволни главнокомандващия украинската армия Залужни

Володимир Зеленски уволни главнокомандващия украинските въоръжени сили Валерий Залужни.

„Войната не остава същата. Войната се променя и изисква промяна. Битките от 2022, 2023 и 2024 г. са три различни реалности. 2024 г. ще донесе нови промени, за които трябва да сме готови. Необходими са нови подходи, нови стратегии“, коментира украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

„Днес беше взето решение за необходимостта от смяна на ръководството на Въоръжените сили на Украйна. Искрено съм благодарен на Валерий Федорович за всичките му постижения и победи“, написа Умеров.

По-рано през деня Залужни и Зеленски публикуваха снимки в социалните мрежи, потвърждаващи, че са се срещнали.

„Току-що се срещнах с върховния главнокомандващ. Проведохме важен и сериозен разговор. Беше взето решение за необходимостта от промяна на подходите и стратегията. Благодарен съм на всички близки до мен, на екипа в Генералния щаб, на Министерството на отбраната, на президента на Украйна“, написа Залужни в поста си.

„Срещнах се с генерал Валерий Залужни. Благодарих му за две години в защита на Украйна. Обсъдихме вида на обновяването, изисквано от въоръжените сили. Обсъдихме кой може да присъства в актуализираното ръководство на въоръжените сили на Украйна. Времето за такава актуализация е сега“, написа на свой ред Зеленски в социалната мрежа X/Twitter.

Във видеообръщение в четвъртък вечерта Зеленски потвърди, че Залужни е уволнен, и обяви, че ще бъде заменен като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна от генерал-полковник Олександър Сирски, офицер, който служи като командир на сухопътните сили на Украйна от 2019 г. насам.

Зеленски заяви, че е стигнал до решението си след „десетки разговори с командири на различни нива“ и заяви, че „2024 г. може да бъде една от успехите за Украйна само в очакване на ефективни промени на украинската отбрана“.

Кой е Олександър Сирски

Роден през 1965 г. в СССР и се премества в Украинската съветска социалистическа република през 1980 г., Сирски започва военната си служба през 1986 г. като командир на мотострелкови взвод. Възпитаник на Московското висше комбинирано оръжейно командно училище, той служи в съветската армия в Афганистан, Таджикистан и Чехословакия. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Сирски постепенно се издига в редиците на украинските военни.

С избухването на украинския граждански конфликт в Донбас през 2014 г. Сирски беше назначен за заместник-началник на Главния команден център на въоръжените сили, с отговорности, включително координация на сътрудничеството с НАТО, и избран за началник на щаба на така наречената „Антитерористична операция“, предназначена да смаже опълченците в Донбас, противопоставящи се на правителството на Киев, което дойде на власт след Майдана. През 2016 г. е назначен за началник на Съвместния оперативен щаб на въоръжените сили на Украйна и е повишен в чин генерал-лейтенант. Повишен е отново в сегашното си звание генерал-полковник през август 2020 г.

След ескалацията на сраженията в Донбас във война между Русия и Украйна, Сирски е натоварен с маневрирането на украинските сили в райони на Киевска област. От есента на 2022 г. до пролетта на 2023 г. Сирски командва украинските сили в Соледар и Бахмут, стратегически селища в Донбас, които преминаха под контрола на руските сили в тежки улични битки през пролетта на 2023 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.