Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Зеленски уволни посланиците в 5 държави, сред които Германия и Индия

Украинският президент Владимир Зеленски обяви, че е уволнил няколко от висшите пратеници на Киев в чужбина, включително противоречивия посланик на страната в Германия.

Зеленски обяви уволнението на посланиците на Украйна в Германия, Индия, Чехия, Норвегия и Унгария и каза, че се подготвят нови кандидати за позициите.

„Тази ротация е нормална част от дипломатическата практика“, каза той в изявление.

Не стана ясно дали на пратениците ще бъдат назначени нови позиции.

Зеленски призова своите дипломати да спечелят международна подкрепа и военна помощ за Украйна. Отношенията на Киев с Германия, която е силно зависима от руските енергийни доставки и също е най-голямата икономика в Европа, са особено чувствителни.

Андрий Мелник, който беше назначен от предшественика на Зеленски за посланик в Германия в края на 2014 г., е добре известен сред политиците и дипломатите в Берлин.

46-годишният мъж редовно участва в откровени разговори в социалните медии и нарече политици и интелектуалци, които се противопоставят на въоръжаването на Украйна за борба с руската инвазия, като примирители.

Веднъж той обвини германския канцлер Олаф Шолц, че се е държал като „обидена наденица“, защото Шолц не е приел веднага поканата на Зеленски да посети Киев.

Киев и Берлин в момента са в спор за произведена в Германия турбина за „Северен поток 1“, която беше изпратена за техническа поддръжка в Канада.

Германия иска Отава да върне турбината на руския газов гигант Газпром, за да изпомпва газ за Европа, но Киев призова Канада да запази турбината, заявявайки, че връщането би нарушило санкциите срещу Москва.  Канада се съгласи да върне турбината.

Мелник предизвика полемика заради свой кментар в интервю миналата седмица, в което защити Степан Бандера, украински националистически лидер и сътрудник на нацистите, който беше убит през 1959 г. Посланикът каза, че „Бандера не е бил масов убиец на евреи и поляци“, твърдейки, че нямаше доказателства за подобни обвинения.

Забележките на Мелник предизвикаха недоволство в Германия, но реакцията беше още по-тежка в Полша – един от най-верните поддръжници на Украйна във войната срещу Русия – където външното министерство официално се оплака на Киев.

Посолството на Израел в Германия също осъди забележките на Мелник, като каза, че „изявлението, направено от украинския посланик, е изопачаване на историческите факти, омаловажава Холокоста и е обида към онези, които са били убити от Бандера и неговите хора“.

Източник:Reuters, Politico
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.