Разследвания и новини без цензура

събота, 30 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Земеделците тръгват на протест към София

Протестът на земеделците продължава към София. След повече от осем часа блокадата на пътния възел „Петолъчката“ беше вдигната, а движението там вече се извършва без затруднения. Това обявиха протестиращите земеделски производители, които утре се събират на бул. „Ботевградско шосе“.

На брифинг от Инициативния комитет за провеждане на общонационалния земеделски протест обявиха, че тази вечер тежки земеделски машини ще останат в района на „Петолъчката“, с готовност за нови протести. Земеделските производители са готови за нова блокада там, ако колегите им, които пътуват с трактори към София, бъдат спрени от полицията.

Около 10:00 часа днес земеделски производители от Югоизточна България блокираха със стотици трактори, комбайни и друга тежка техника ключовия пътен възел „Петолъчката“, като част от обявените протести на бранша в цялата страна срещу вноса на зърно и друга земеделска продукция от Украйна.

Протести на земеделски производители се проведоха в цялата страна днес, като блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове.

Утре се очаква и протест на входа на София, като от Инициативния комитет обявиха, че се събират на бул. „Ботевградско шосе“.

Около 600 трактори ще пристигат цяла нощ от цялата страна и в 10:00 ч. сутринта ще са на булеварда, но няма да го блокират, уточниха от Инициативния комитет. Утре ще има и протест на синдикатите пред Министерския съвет, затова няма да влезем в София, посочиха земеделските производители.

„Бяхме на среща в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) за уточняване на някои технически подробности за придвижването на машините тази вечер към София“, обясни Илия Проданов, председател на Националната организация на зърнопроизводителите, и част от Инициативния комитет, който организира протестите.

Земеделците тръгват на протест към София

„Утре сутринта ще бъдем в Столичната община, за да уточним локацията, на която да придвижим машините утре вечер“, добави Проданов, цитиран от БТА.

„Утре ще очакваме премиерът Николай Денков да излезе евентуално с удовлетворяване на нашите искания. Ако това не се случи, ние сме заявили и сряда като ден за протест. Утрешният ден ще бъде изчаквателен, протест ще има, но на входа на София, каза и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думите му има специален терен на булеварда, който е предназначен за тракторите. Освен тракторите, ще има и леки автомобили, автобуси и всякакъв вид транспортни средства, уточни той.

Няма да отстъпим от исканията си, те са общи и на целия бранш, посочиха още Инициативния комитет.

Цялата техника днес беше блокирана в страната и не се допускаше към София, сега уточнихме детайли със Столичната дирекция на полицията – това беше едно от условията органите на реда да пуснат техниката да се движи към София, отбелязаха още представителите на протестиращите земеделци.

Още по темата: Земеделци протестират в цялата страна, блокират главни пътища и гранични пунктове 

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.