Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар ще се добавят в хляба и десертите у нас

Насекоми като червей, шурец, скакалец и бръмбар вече могат да се използват в храната – замразени, сушени или на прах, след като Европейската комисия прие преди дни реглмент, разрешаващ употребата на определени насекоми в храната.

Според доц. Десислава Вангелова от катедра „Месо и месни продукти“ в УХТ – Пловдив, всяка храна без хранителна история, минава през строга процедура на ЕАБХ. „Насекомите, за които нямаме хранителна история, бяха одобрени. Това са жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар. Те могат да се влагат в тестени и бобови изделия, както и в паста. Сушените насекоми са богати на белтъци, протеин, полезни мастни киселини и микроелементи“, обясни тя.

Според нея хранителните продукти с насекоми на нашия пазар са внос. „Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, спагети, сосове. Няма точно количество насекоми, които да се влагат в отделен продукт, затова се правят изследвания. Влагали сме ги в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност. Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия“, посочи доц. Вангелова. Според експери насекомите са лесни за отглеждане и богати на хранителни вещества.

Още по темата: ЕК разреши ларви на бръмбари да се добавят в храните в ЕС (ДОКУМЕНТИ)

Източник:Нова тв
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.