Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Живко Коцев уличил и Асен Василев за връзки с групата, разследвана за контрабанда

Главният секретар на МВР Живко Коцев е разказал при разпита си, че вече бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е искал да кадрува в МВР. Вътрешният министър Калин Стоянов му отказал, след което проекти за финансиране на МВР за материално-техническо осигуряване били блокирани или забавени от министерството на финансите.

За да не бъде обвинен заради връзките си с разследваните за контрабанда Стефан и Марин Димитрови, задържани при акцията на ДАНС, Живко Коцев пожелал да стане свидетел. В показанията си той уличава в покровителстване на контрабандни канали шефката на Агенция „Митници Петя Банкова. Това става ясно от протокол за разпит, който беше публикуван от Епицентър.бг.

„Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова са в много близки и в добри отношения. От разговорите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те искат да бъдат извършени конкретни кадрови назначения и осъществяване на контрабандни канали.

Известен ми е фактът, че между Асен Василев и Калин Стоянов има неразбирателство, по повод кадрово назначение в ОДМВР-Хасково, касаещо директор на структурата – заради това, че Калин Стоянов не иска да назначи Недан Хаджиев.

Недан Хаджиев е бивш директор на ОДМВР-Хасково и е от кръга на Стефан, Марин и Асен Василев, който също е родом от Хасково.

Известно ми е, че предложените в Министерството проекти, касаещи финансовото и материално-техническото осигуряване на Министерството или се бавят, или изобщо не стигат от Министерство на финансите, чийто принципал е Асен Василев“.

Живко Коцев уличил и Асен Василев за връзки с групата, разследвана за контрабанда

В първия си разпит на 4 април 2024 г., Коцев заявява още, че Марин и Стефан Димитрови са го търсили за да помогне за назначаването именно на Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково. Целта е била през именно този полицейски шеф да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция. Живко Коцев твърди, че е бил наясно с какво се занимава групата, но поддържал отношения с тях, защото те пък били близки с бившия вътрешен министър и депутат от ПП Бойко Рашков. Думите му се потвърждават от снимки на Стефан и Марин Димитрови с Бойко Рашков в дома му. Самият Живко Коцев се е снимал с Димитрови в приятелска среда, дори в сауна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.