Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Жозеп Борел: Някои израелски действия противоречат на международното право

Израел има право на самоотбрана, но някои от решенията, взети от неговото правителство, противоречат на международното хуманитарно право, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

„Израел има право да се защитава, но това трябва да се прави в съответствие с международното хуманитарно право. И някои решения противоречат на това международно право“, каза Борел в Оман, където присъства на съвместната среща на външните министри от ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

„Както ЕС, така и Съветът за сътрудничество в Персийския залив осъдиха терористичните атаки на „Хамас“, но също така осъдиха всякакви атаки срещу цивилни“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика.

Той поиска незабавното освобождаване на всички заложници и призова Израел да зачита международното право и да не блокира доставката на храна, вода или електричество на цивилното население на Газа.

ЕС и Съветът за сътрудничество в Персийския залив също поискаха от Израел да отвори хуманитарни коридори от Газа до Египет, така че цивилните да могат да напуснат територията преди израелските въздушни удари.

Коментарът на Борел е в отговор на изявлението на израелския министър на отбраната Йоав Галант, че е наредил „пълна обсада“ на Газа.

„Няма да има електричество, храна, гориво, всичко е затворено“, каза Галант.- „Ние се борим с животни и действаме съответно.“

Израел започна масирани въздушни удари срещу палестинците, след като Хамас, който управлява Газа, атакува Израел.

Загинали са по 1000 души и от двете страни. Газа обяви, че са убити 200 деца при бомбардировките и обвини Израел, че използва бял фосфор в жилищни квартали. Употребата на запалителни оръжия като бял фосфор срещу цивилни е забранена от Протокол III на Конвенцията за определени конвенционални оръжия. Израел е със статут на страна, присъединила се към конвенцията, но е отказал да одобри именно Протокол III, забраняващ цивилни да бъдат атакувани със запалителни оръжия.

Още по темата: 1 милион деца в Газа са блокирани, без вода, храна и електричество

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.