Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Българското МВнР забрани на Мария Захарова да прелети над България

Мария Захарова е получила забрана от българските власти да прелети над България със самолета на Сергей Лавров. Това разкрива самата говорителка на руското външно министерство в канала си в Телеграм, след като стана ясно, че руската делегация е използвала въздушното пространство на Гърция и Турция.

Захарова обвинява българските власти, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Тя уточнява, че под територия на държавата се приемат „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води“. Въздушното пространство не се посочва с термина „територия“. Затова според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия. Захарова е в списъка на ЕС на руски граждани, срещу които са наложени санкции.

„Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?“, пита Захарова. И завършва: „Ние вече сме в Скопие“.

„Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официални власти забраняват в небето да се намира не самолет, а човек в самолета – така пишеше в официалната нота на българското Външно министерство: самолетът може да прелети над България, но Мария Захарова не може да лети“, пише говорителката на руското външно министерство.

„Мога ли да прелетя над България без самолет или мога да се възползвам за целта от космическото пространство, за това нищо не беше казано“, попита с ирония българските си колеги Захарова.

Самолетът на руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, заобикаляйки България, показват данни от сайтовете за полетна информация. Лавров и Захарова вече са в Скопие за министерската среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Поредната глупост, на нашите наведени към кравария чиновници. А да им задам един въпрос: а как са прелетели над Гърция, която е част от ЕС???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.