Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Денков: Ще обсъдим дали да подпишем двустранно споразумение за сигурност с Украйна

Предстои да бъде обсъдено дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, както направиха други страни от ЕС. Това ще изисква и решение на Народното събрание, заяви премиерът Николай Денков след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Денков заяви, че правителството „непрекъснато проверява нуждите на Киев и своите възможности“ на въпрос за оръжията, които страната ни изпраща на Украйна.

По-рано днес словашкият премиер предупреди, че НАТО и ЕС обмислят възможността как законно да изпратят свои военни на територията на Украйна чрез двустрaнни споразумения.

Фицо не назова конкретни държави, но каза само, че те са „някои държави от ЕС и НАТО“. Става дума за „двустранни споразумения“ между тези страни и Украйна, което де юре няма да бъде влизане на военен блок в конфронтация с Русия. Решението трябва да бъде взето в Париж, където започна среща на членовете на НАТО за ситуацията в Украйна.

След срещата си с Денков Зеленски заяви, че страната му цени високо оказваната от България подкрепа. Двамата са обсъдили сътрудничеството в енергетиката и производството на оръжия. София и Киев ще активизират „разширяването на логистиката и инфраструктурата в региона на Черно море“, заяви украинският президент.

„Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия в Черноморския и Дунавския региони да разширим търговските потоци и да възстановим корабоплаването. От изключителна важност е да поддържаме нормални икономически отношения дори в трудни времена“, написа Зеленски във Фейсбук.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.