Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Директорът на Pfizer: „Онкологията – това е нашият нов Ковид“

Американският производител на лекарства Pfizer се преориентира към пазара за лечение на рак, след като пандемията от Ковид-19 приключи и глобалното търсене на ваксините и лекарствата срещу коронавируса намалява, заяви главният изпълнителен директор на компанията Алберт Бурла пред Fox Business.

Pfizer очаква да отбележи голям резултат при лекарства срещу рак, каза Бурла. Компанията му се стреми да обърне спада на бизнеса си след Ковид. Пандемията донесе рекордни приходи на фармацевтичния гигант. Само през 2022 г. общите продажби на Pfizer възлизат на 157 милиарда долара, от които 37,8 милиарда долара са на ваксината срещу Ковид, 18,9 милиарда долара – на лекарството за антивирусно лечение Paxlovid.

2023 г. отчетохме приходи от $58,5 милиарда, отразяващи оперативен спад от 41% през годината, основно поради значителен спад в приходите за нашите продукти за Ковид-19, подчертава Бурла в последния си отчет до инвеститорите от май.

Акциите на компанията са поевтинели с 42% от края на 2022 г. на фона на бързия спад в търсенето на нейните продукти, свързани с Ковид. Това доведе до голяма кампания за намаляване на разходите, включително стотици съкращения във фармацевтичните фабрика във Великобритания, САЩ и Ирландия.

В интервюто си за Fox Business Бурла похвали мерките за „много добро ограничаване на разходите“, като заяви, че са дали „много добри резултати“ в началото на 2024 г. Pfizer също е напът да спечели „златото“ отново с новата си стратегия, каза той.

„Онкологията, това е новият ни Ковид“, каза изпълнителният директор на Pfizer. „Направихме това, което направихме с Ковид. Много сме горди, че спасихме света, но сега това е зад гърба ни. Искаме да го направим още веднъж и мисля, че онкологията е най-добрият ни шанс да го направим.“

В края на 2023 г. американският производител на лекарства придоби за 43 милиарда долара Seagen (по-рано Seattle Genetics) – биотехнологична компания, специализирана в лекарства на базата на моноклонални антитела. Те са предназначени да убиват туморни клетки, като същевременно оставят здравите тъкани относително незасегнати.

Seagen преди това беше известен със своя водещ продукт Adcetris, който се използва за лечение на лимфом и лимфом на Ходжкин. Според drugs.com лекарството струва около 11,91 долара за доза от 50 mg.

Друго лекарство в портфолиото на компанията, което демонстрира „феноменално представяне“, е Padcev, според Бурла. Padcev се използва за лечение на рак на пикочния мехур, а продажбите му „имат ръст от 164%“, откакто американският фармацевтичен гигант го придоби, каза той. Средната цена за Padcev е 4 446 долара за доза от 30 mg, според drugs.com.

„Това показва колко добре сме инвестирали парите, каза Бурла, коментирайки представянето на Padcev. Той също така обеща “блокбъстър лекарства“ в бъдеще, които „ще имат значително въздействие върху пациентите с рак“.

Pfizer обяви преoриентирането си към лечение на рак в края на 2023 година. „Нищо не плаши хората по света повече от рака, защото засяга всички“, каза тогава Бурла. „Надявам се, че ще успеем в мисията си. Оптимист съм, че през следващите 10 години ще видим значителен напредък“, добави той.

През януари 2024 г. компанията заяви, че планира да има най-малко осем лекарства за лечение на рак до 2030 г. и да удвои броя на пациентите, лекувани с лекарства на Pfizer, в сравнение с 2,3 милиона през 2023 г.

Още по темата: Канада иска Pfizer да разкрие размера на ДНК-фрагментите във ваксините й заради риска от интеграция в човешкия геном 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Потока на парите се смени, честито на временните милиардери! Чакат ги съдебни дела за връщане на доверието към правосъдната система.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.