Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гешев обеща „страшни разкрития“ за политическата намеса в съдебната власт

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е готов да направи „страшни разкрития“. Обвинител номер 1 посочи, че това ще е „голям срам“ за част от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част от членовете – или някаква част на членовете на ВСС. Който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие, няма да е и за целия ВСС. Но си мисля, че той ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт – и съм твърде решен да го направя в името на децата ми и на българските граждани. Защото е време политиката да излезе от съдебната власт“, обясни Гешев. Той направи коментара си по време на заседание на ВСС. Гешев уточни, че ще направи разкритията на заседание на висшия съдебен орган, когато дава обяснения по повод сигнала срещу него. Очаква се това заседание да е в понеделник.

„Определено ще бъде интересно. Ще бъде полезно за българските граждани и за България, ще бъде полезно за съдебната власт. И понеже съм прокурор, следовател и полицай – вярвайте ми – освен че мога да го кажа, мога и да го докажа. Със съответните способи, уредени в българското законодателство“, подчерта главният прокурор. Той отговори на сигнала на заместника му Борислав Сарафов.

Зам.-главният прокурор твърди, че Гешев е нарушил текста в Конституцията, който определя, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран и записван без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

„Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури“, заяви Иван Гешев по време на дебатите.

„Не съм ползвал почивните бази на прокуратурата извън въведените правила и изисквания“, обясни Иван Гешев на днешното заседание на Пленума на ВСС.

Главният прокурор твърди, че от 2020 г. има издадена заповед за реда за ползване на почивните бази. „Всички бази се ползват при стриктно спазване на правилата и това може да бъде доказано с документи“, каза Гешев. Той отрече да ползва базата, както твърди Сарафов, като собствена.

Според него Висшият съдебен съвет трябва публично да публикува документите във връзка с възлагането на стопанисване на почивни бази на прокуратурата.

Няколко членове на ВСС потвърдиха по време на заседанието, че и те са ползвали почивната станция и това ставало по установения ред.

Още по темата: Зам.-главният прокурор даде главния прокурор на прокурор 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.