Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изтръгнаха фигурата от паметника на граф Игнатиев във Варна

Вандал изтръгна фигурата на граф Игнатиев от бюст-паметника му във Варна. Областната дирекция на МВР разследва вандалската проява, полицаи снеха отпечатъци. Охранителните камери са заснели извършителя, но лицето му не се вижда. Той е осквернил монумента минути след полунощ и е избягал. По-късно от полицията в морския град съобщиха, че извършителят е задържан.

В 9.10 ч. на 10 януари гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна, че е изтръгната фигурата върху паметника на граф Н.П. Игнатиев в Градската градина.

На място веднага са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев. Те са констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма липсващи елементи, съобщиха от общината.

Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си.

Община Варна призовава гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство във Варна и върху общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др. Общината ще засили контрола и видеонаблюдението с цел превенция и разчита на гражданите за съвместно опазване на собствеността.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.