Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Криза в НАТО: Макрон призова Европа да намали зависимостта си от САЩ

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че европейските членове на НАТО трябва да станат по-автономни и по-малко зависими от водения от САЩ алианс по отношение на собствената си сигурност.

„Съюзът не е нещо, от което трябва да завися. Това е нещо, което трябва да избера, нещо, с което работя“, заяви Макрон. „Трябва да преосмислим стратегическата си автономия“.

Макрон определи „технологиите и отбранителните способности“ като области, в които европейските държави трябва да се стремят да намалят зависимостта си от алианса и по-специално от САЩ. Той обаче добави, че страните членки не трябва да се стремят да се откъсват от блока или да разработват алтернатива на него.

„Няма европейска архитектура за сигурност без стратегическа автономия, вътре в НАТО и с НАТО, но не и зависима от НАТО“, каза той.

Макрон засегна и продължаващите военни действия между Русия и Украйна, в които Киев получава широка западна подкрепа. Като повтори подкрепата си за „абсолютната отбрана на Украйна“, той каза още веднъж, че трябва да се обърне внимание и на опасенията на Москва за сигурността.

„Когато говоря за гаранции, говоря за всички тези страни, за нас, но и за Русия“, заяви Макрон. „Това означава, че една от основните точки, на които трябва да обърнем внимание – както президентът Путин винаги е казвал – е страхът, че НАТО идва чак до вратите му, и разполагането на оръжия, които биха могли да застрашат Русия.“

През последните седмици френският президент многократно заяви, че конфликтът в крайна сметка трябва да приключи с преговори, които трябва да дадат гаранции за сигурност за всички, включително и за Русия. Тази позиция предизвика порой от критики от страна на Украйна и някои страни от ЕС, като Полша, Словакия и балтийските държави открито се противопоставиха на предложението на Макрон.

Русия на няколко пъти даде знак, че е готова да разговаря с Украйна – и със Запада като цяло – като същевременно настоява, че собствените й интереси трябва да бъдат взети под внимание, ако трябва да се водят преговори. Москва обвини Киев за липсата на дипломатически усилия за прекратяване на конфликта.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.