Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Първи сме в Европа по негледане на новини: 58% от българите избягват медиите

Повече от половината българи – 58%, избягват да гледат новини, което нарежда България на първо място в Европа по този показател. Това показват данни на Reuters Institute за 2022 г. На второ място по негледане на новини са турците (56%), на трето – хърватите (51%).

Процентът на хората, които избягват да гледат новини, е най-нисък в Дания и Финландия (20% и за двете държави) и Норвегия (28%). В анализа на тези данни Landgeist посочва като възможна причина два фактора – недоверието в медиите и възприятието, че новините влияят на психическото здраве. Според анализаторите тези фактори са различни в различните държави.

Повечето страни в Южна и Източна Европа имат ниско доверие в медиите. Те също имат едни от най-високите нива на хора, които активно избягват новините. В България, Турция и Хърватия повече от 50% от хората активно избягват новините, пишат анализаторите.

Един бърз поглед прави да изглежда, че може да има връзка с доверието, което хората имат в новините. Това вероятно е случаят с някои държави (в Източна и Южна Европа), но също така се вижда че някои държави, които до голяма степен се доверяват на медиите, се класират високо и на тази карта за избягване на гледането на новини. 61% от хората в Португалия се доверяват на новините (второ място в Европа), но 42% също така активно избягват новините. Което е едно от най-високите нива в Европа. Ирландия е подобен случай.

Дания и Финландия са както в топ 3 на страните, които се доверяват най-много на новините, така и на последните три места  на страните, в които хората активно избягват новините.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Поне в нещо сме на първо място не в лошия смисъл.

  2. Това потвърждава теорията ми, че сме претопили турците в голяма степен, първоначално са били черни 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.