Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Първи сме в Европа по негледане на новини: 58% от българите избягват медиите

Повече от половината българи – 58%, избягват да гледат новини, което нарежда България на първо място в Европа по този показател. Това показват данни на Reuters Institute за 2022 г. На второ място по негледане на новини са турците (56%), на трето – хърватите (51%).

Процентът на хората, които избягват да гледат новини, е най-нисък в Дания и Финландия (20% и за двете държави) и Норвегия (28%). В анализа на тези данни Landgeist посочва като възможна причина два фактора – недоверието в медиите и възприятието, че новините влияят на психическото здраве. Според анализаторите тези фактори са различни в различните държави.

Повечето страни в Южна и Източна Европа имат ниско доверие в медиите. Те също имат едни от най-високите нива на хора, които активно избягват новините. В България, Турция и Хърватия повече от 50% от хората активно избягват новините, пишат анализаторите.

Един бърз поглед прави да изглежда, че може да има връзка с доверието, което хората имат в новините. Това вероятно е случаят с някои държави (в Източна и Южна Европа), но също така се вижда че някои държави, които до голяма степен се доверяват на медиите, се класират високо и на тази карта за избягване на гледането на новини. 61% от хората в Португалия се доверяват на новините (второ място в Европа), но 42% също така активно избягват новините. Което е едно от най-високите нива в Европа. Ирландия е подобен случай.

Дания и Финландия са както в топ 3 на страните, които се доверяват най-много на новините, така и на последните три места  на страните, в които хората активно избягват новините.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Поне в нещо сме на първо място не в лошия смисъл.

  2. Това потвърждава теорията ми, че сме претопили турците в голяма степен, първоначално са били черни 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.